Logo
Vytlačiť túto stránku

Navždy nás opustil Prof. Ing. Rudolf Šály, DrSc.

Vo veku 91 rokov nás 14. decembra 2018 navždy opustil pedológ, lesník a ekológ Prof. Ing. Rudolf Šály, DrSc. Posledná rozlúčka so zosnulým sa uskutoční 21. decembra 2018 o 14:30 hod. na cintoríne Zlatý potok vo Zvolene. Česť jeho pamiatke.

 

Doporučený Prof. Šály ako deväťdesiatročný Technciká univerzita vo Zvolene Prof. Šály ako deväťdesiatročný

Prof. Ing. Rudolf Šály, DrSc. sa narodil 13. 5. 1927  v Tekovskej Breznici, kde neskôr navštevoval aj ľudovú školu. Meštiansku školu vychodil v Novej Bani. Zmaturoval v roku 1946 na gymnáziu v Zlatých Moravciach. Vysokoškolské štúdium lesníctva absolvoval v roku 1951 na Vysokej škole poľnohospodárskeho a lesného inžinierstva v Košiciach.

 

Po ročnom pôsobení vo funkcii asistenta na svojej alma mater bol od roku 1952 vedeckým interným ašpirantom prof. RNDr. Ing. Jozefa Pelíška, DrSc. na Lesníckej fakulte Vysokej školy zemědělskej v Brne. Až do odchodu na dôchodok (1995) pôsobil ako pedagóg na Vysokej školy lesníckej a drevárskej (neskôr Technickej univerzity) vo Zvolene – najskôr na Lesníckej fakulte, potom do roku 2000 na Fakulte ekológie a environmentalistiky.

 

Kandidátom biologických vied sa stal (po obhajobe dizertačnej práce Šedé lesné pôdy Slovenska) v roku 1957, za docenta pôdoznalectva sa habilitoval v roku 1959 prácou Hlavné typy lesných pôd na Slovensku, v roku 1969 bol prezidentom republiky vymenovaný za profesora pôdoznalectva a v roku 1974 po obhajobe doktorskej dizertácie Svahoviny a pôdy Západných Karpát sa stal doktorom poľnohospodársko-lesníckych vied.

 

Profesor Šály venoval značnú časť svojho života pedagogickej práci. Napísal až 13 učebných textov (vrátane učebníc) pedológie a mikrobiológie. Vytvoril výraznú vedeckú školu. Viedol 61 diplomantov a vyškolil 14 mladých domácich i zahraničných vedeckých pracovníkov, z ktorých sa viacerí stali profesormi a docentmi, vysokoškolskými pedagógmi a poprednými vedeckými pracovníkmi v oblasti pedológie, lesného prostredia, krajinnej ekológie, klimatológie i ochrany prírody a krajiny.

 

Z jeho životopisu, ktorý publikovala pri príležitosti 90-narodenín prof. Šályho Technická univerzita vo Zvolene ďalej vyberáme, že publikoval vyše 200 prác, medzi nimi 11 knižných publikácií, resp. monografií a okolo 100 pôvodných vedeckých prác. Osobitne hodno spomenúť jeho vedecké monografie Hlavné typy lesných pôd na Slovensku (1962), Ílové nerasty v slovenských lesných pôdach (1970), Pôda – základ lesnej produkcie (1978), Svahoviny a pôdy Západných Karpát (1986), Morfogenetický klasifikačný systém pôd ČSSR (1987, 1991), Ohrozená pôda  (1991), Morfogenetický klasifikačný systém pôd Slovenska –Bazálna referenčná taxonómia (2000), Pôdy Chránenej krajinnej oblasti – biosférickej rezervácie Poľana (2000), Pôdy alpínskeho a subalpínskeho stupňa Západných Karpát (2006).

 

Bol aj členom mnohých vedeckých rád, redakčných rád, organizátorom viacerých medzinárodných i domácich vedeckých konferencií, sympózií a seminárov. Za mnohostrannú pedagogickú, vedeckú, odbornú a organizačnú činnosť v oblasti pôdoznalectva a aplikovanej ekológie boli profesorovi Šálymu udelené viaceré ocenenia a vyznamenania – napr. Cena Technickej univerzity vo Zvolene za ekológiu, diplomy a medaila Slovenskej akadémie pôdohospodárskych vied – za lesníctvo aj za pôdoznalectvo, Slovenskej ekologickej spoločnosti pri SAV, medaila Jozefa Dekreta Matejovie a mnohé iné.

 

Prečítané: 3838
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.