Logo
Vytlačiť túto stránku

Odstrel by pomohol verejnej mienke

O medveďoch v Pravde hovoril Miroslav Saniga z Výskumného ústavu ekológie lesa.

* Prečo sa nahromadili útoky medveďov na ľudí? Sú premnožené?

Teraz už asi sú trochu premnožené, ale nie nejako dramaticky. Celý júl som bol v teréne a nenašiel som žiadny trus v oblasti Starých Hôr, ktoré bývajú medveďmi obliehané. Za celý mesiac som videl medveďa raz. Teraz som pri Veľkej Smrekovici a tiež nevidím žiadne známky. S medveďmi v divočine, v dolinách, nie je problém. Sú hlboko v lese. Útoky na ľudí sú v okrajových oblastiach, kde medvede predtým neboli.

* Prečo sa medvede dostali do okrajových oblastí?

Vytlačili ich silné jedince. Menej zdatné sú na periférii, v lokalitách, ktoré nie sú pre ne vhodné. Prichádzajú častejšie do styku s človekom. Medveď možno znesie piatich turistov, ktorí vykrikujú, ale keď je ich pädesiat za sebou, už to znies nemusí, je podráždený.

* Čo má človek v lese robi? Má by hlučný, aby medveďa odplašil, alebo, naopak, ticho?

Treba by opatrný. V starom smrekovom lese vidíte medveďa aj na sto metrov. Keď ma chodník zavedie do bukovej húštiny, mladiny, kde nič nevidie, som ticho. Keď počujem šuchot, nejdem tam pozera, radšej zastanem, počkám, čo z húštiny vylezie. Keď medveď zbadá človeka zoči-voči na desa metrov, cíti ohrozenie a útočí. Ja som v lese veľmi obozretný.

* Čo pri stretnutí s medveďom robíte?

Medvede stretávam pravidelne, ale zatiaľ som mal šastie. Vlani som stretol medvedicu, ktorá pridájala mladé. Okamžite na mňa vypálila. Batoh aj fotoaparát išli na zem a vyliezol som na strom. Triasol som sa na strome ako modelka, ktorá vyjde v lodičkách z hotela a stretne medveďa zoči-voči na parkovisku. Zaujímavé, ako organizmus na stretnutie reaguje. Ak človek cíti, že na strom nevylezie, mal by si ľahnú na zem tvárou dolu, aby medveď nedohrýzol človeka odpredu. Treba odhodi batoh, aby sa kotúľal, medveď ide za pohybujúcim sa predmetom.

* Je naozaj tento rok útokov medveďov na človeka viac ako v minulosti?

Pravdepodobne áno. Môže to by kombinácia vyššieho počtu turistov aj vyššieho počtu medveďov. Odstrelom problematických kusov by sa nič vážne neprihodilo a verejnej mienke by to pomohlo.

(zdroj: PRAVDA)

Prečítané: 1054
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.