Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlastníci lesov navrhujú iný postup

Ponúkajú zmluvnú ochranu uzatvorenú medzi štátom a súkromným vlastníkom bez zvýšenia stupňa ochrany.

Doporučený Vlastníci lesov navrhujú iný postup

Zástupcovia vlastníkov lesov v lokalite svetového dedičstva Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy na pozvanie MŽP SR zúčastnili na rokovaní spoločnej poradnej misie Centra svetového dedičstva a IUCN v slovenských komponentoch, ktorá prebehla 16. – 19. októbra 2018 v Snine. Na zasadnutí prezentovali Posolstvo Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska (celý text je na http://privlesy.sk/wp-content/uploads/2018/10/Posolstvo-misii-WHC-a-IUCN.pdf). Stojí na princípe, ktorý prijali na valných zhromaždeniach na jar 2018 všetky tri dotknuté pozemkové spoločenstvá a ktoré presadzuje Únia aj v ostatných regiónoch – cenných územiach Slovenska z pohľadu ochrany prírody: „Sme za ochranu prírody, no žiadny 5. stupeň ochrany = zákaz, ale zmluvná ochrana = motivácia."

Ponúkajú teda na svojich pozemkoch zmluvnú ochranu uzatvorenú medzi štátom a súkromným vlastníkom bez zvýšenia stupňa ochrany!
„Chce štát, aby boli v chránenom území na našich pozemkoch priechodné turistické chodníky? Zabezpečíme. Chce štát údržbu turistických chodníkov na našich pozemkoch? Zabezpečíme. Chce štát sprevádzať vedcov, výskumníkov po našich pozemkoch? Zabezpečíme. Chce štát monitorovať pohyb zvierat na našich pozemkoch? Zabezpečíme. Chce štát.... ?" vyhlasujú vlastníci. „My chceme od štátu, nech nám povie čo chce, nech nám dá celospoločenskú objednávku na verejné služby, ktoré chce cez zmluvu zabezpečiť a nech nám povie – cez zmluvu, koľko na ich vykonanie poskytne finančných prostriedkov. Toto považujeme za korektný prístup hodný krajiny v Európskej únii."

 

Naposledy zmenené: utorok, 23 október 2018 18:03
Prečítané: 2460
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.