Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesy "bombardujú" vakcínami

Začala sa letecká vakcinácia voľne žijúcich líšok proti besnote.

Doporučený Lesy "bombardujú" vakcínami

Návnady s vakcínou budú klásť letecky z výšky 50 metrov od 8. do 21. októbra, v závislosti od počasia, a to na približne 12 500 štvorcových kilometroch na území okresov Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš a v celom Prešovskom a Košickom kraji. Ručne ich položia na 208 štvorcových kilometroch v prímestských častiach Popradu, Košíc a Prešova. Keďže Česká republika a Rakúsko sú vyhlásené za krajiny bez výskytu besnoty a Maďarsko má v tomto smere priaznivú situáciu, v ďalších slovenských regiónoch sa uvedená akcia neuskutoční.

Vakcinácia líšok prebieha na jar a na jeseň. Ide už o 38. sezónnu kampaň. „Cieľom je dosiahnuť štatút Slovenskej republiky ako krajiny bez výskytu besnoty a tým minimalizovať výdavky štátneho rozpočtu, ktoré sú vynakladané na tlmenie a prevenciu besnoty v rezorte pôdohospodárstva a zdravotníctva," uvádza sa v stanovisku Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.
Na jeden kilometer štvorcový bude letecky položených 25 vakcinačných dávok. Vynechané budú územia s nadmorskou výškou 1 200 metrov nad morom, vodné plochy, cestné komunikácie, mestá a osady. Pre človeka je návnada pri bežnom zaobchádzaní neškodná. Vakcinačná zmes je naplnená do plastových toboliek (blistrov), ktoré sú obalené návnadovou hmotou. Návnada je čiernohnedej farby, guľatého alebo hranatého tvaru, pevnej konzistencie. Pre človeka je vakcinačná návnada pri bežnom zaobchádzaní neškodná. Určité nebezpečenstvo predstavuje iba priamy kontakt látky so sliznicou očí, úst, nosa a pod. Správa upozorňuje dospelých a hlavne deti, aby sa návnad nedotýkali, nezbierali ich v čase vakcinácie a nevodili v tom čase psov do lesa. „V prípade kontaktu látky so sliznicou alebo čerstvým poranením je potrebné vyhľadať lekárske ošetrenie. Pri kontakte rúk je potrebné ich dôkladne umyť mydlom, prípadne dezinfikovať.

Prečítané: 2832
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.