Logo
Vytlačiť túto stránku

V TANAP-e a PIENAP-e rátajú turistov

Každoročné spočítanie návštevníkov vo vysokohorskom prostredí má ukázať najmä to, aká je zaťaženosť jednotlivých lokalít.

Doporučený V TANAP-e a PIENAP-e rátajú turistov

Do terénu vyrazili dnes zamestnanci Štátnych lesov TANAP-u spolu s ďalšími dobrovoľníkmi už na svitaní. Do sčítacích hárkov budú vpisovať nielen počty turistov, ale aj ich národnosť. Monitorovať návštevnosť sa chystajú na približne 40 miestach, predovšetkým pri vstupoch do dolín, no i na vrcholoch Kriváňa a Rysov. Údaje zužitkuje správca územia pri plánovaní údržby turistickej a informačnej siete, či na zlepšenie služieb, ktoré Štátne lesy TANAP-u v tomto chránenom území turistickej verejnosti poskytujú.
Štátne lesy TANAP-u evidujú návštevnosť v národnom parku už od roku 1972. Vlani v deň spočítania, ktorý pripadol na 2. augusta, prešlo po značkovaných turistických chodníkoch vo vysokohorskom prostredí TANAP-u 19 227 turistov. Najviac bolo Slovákov, Čechov a Poliakov, nechýbali však ani Maďari, Nemci, Angličania, Francúzi či Rusi. Rovnako ako rok predtým, aj tento raz približne tretina turistov sa do vysokohorského prostredia dostala lanovkou. Zo Starého Smokovca na Hrebienok sa ňou vyviezlo 3 624 návštevníkov, ďalších 1 275 sa na Hrebienok vybralo po turistickom chodníku. Lanovku z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso využilo 1 994 turistov, pešo ich vyšlo 182. Zo Štrbského Plesa na Solisko sa lanovkou zviezlo 1 084 návštevníkov, ďalších 187 sa k vrcholovej stanici vybralo po svojich. Lanovka na Brestovú v Západných Tatrách vyviezla 332 ľudí, zvyšných 138 dalo prednosť pešej túre. Z dvojice sledovaných vrcholov si prvenstvo udržali Rysy, na ktoré z oboch strán Tatier vystúpilo v ten deň 1 080 turistov, pričom 674 ich prišlo od Morského oka a 406 od Popradského plesa. Na Kriváň vystúpilo 380 turistov.
V Západných Tatrách návštevníci mierili najmä do Roháčskej doliny, ktorú v ten deň navštívilo 876 turistov. Na Orave bola najnavštevovanejšou Tichá dolina, ktorou sa prešlo 640 turistov. Do liptovských dolín zavítalo 647 návštevníkov, najviac, až 352, ich prešlo Žiarskou dolinou.
Turistov počítali nielen vo vysokohorskom prostredí TANAP-u, ale aj v Pieninskom národnom parku. Po značkovanom chodníku v Prielome Dunajca sa oboma smermi premlelo 3 671 turistov, z toho 2 844 na bicykli, zvyšok pešo. Plte a lode prepravili 6 600 turistov. Najčastejšími návštevníkmi Pienin boli už tradične Poliaci. Najvyšší počet turistov bol za posledných pätnásť rokov vo vysokohorskom prostredí v roku 2014. Za jediný deň ich vtedy narátali 24 117. Rekord si drží rok 1980 s 26 520 návštevníkmi

 

Prečítané: 2498
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.