Logo
Vytlačiť túto stránku

Tip na výlet: Lesnícke a drevárske múzeum

V Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene sa počas leta môžu návštevníci opäť na chvíľu vrátiť späť v čase.  

Doporučený Tip na výlet: Lesnícke a drevárske múzeum

Napríklad sa symbolicky prejsť európskymi metropolami prvej polovice 18. storočia. Koná sa tu totiž výstava zapožičaná z Múzea vo Svätom Antone. Vystavené artefakty pochádzajú zo vzácneho nálezu v stene kaštieľa, kde našli koncom 19. storočia 126 unikátnych grafík. Ide o grafiky dôležitých európskych veľkomiest z obdobia rokov 1719 (Berlín) až 1765 (Jeruzalem). Rytiny znázorňujú územné plánovanie, budovy, mosty či prístavy a poskytujú jedinečné panoramatické dobové pohľady (veduty). Okrem vysokej estetickej hodnoty predstavujú historický aj architektonický poklad. Ich tvorcom bol vojenský inžinier a topograf Fridrich Bernhard Werner (1688 Sliezsko – 1778 Breslau). Vznikli technikou medirytectva, kedy sa skica vyrýva do medenej dosky a otláča na ručne robený papier.
Na výstavu bolo vybraných tridsať diel. Medzi iným Bratislava z roku 1732, Konštantínopol či Brusel z roku 1730.

Okrem toho v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene v lete môžete vzhliadnuť výstavu 100 rokov - 100 lesníckych artefaktov - Lesníctvo v dobových dokumentoch 1918 až 2018. Múzeum ju pripravilo pri príležitosti stého výročia vzniku Československa v spolupráci s Národním zemědělským muzeem, s. p. o. v Prahe. Podujatie predstavuje prostredníctvom dostupných historických lesníckych artefaktov v chronologickom radení udalosti, osobnosti a činnosť v lesnom hospodárstve oboch našich krajín v rokoch 1918 – 2018. Ťažiskom výstavy sú zbierkové predmety, archívne materiály a literatúra najmä z fondov Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene. 

Múzeum sa nachádza na Námestí SNP č. 22/33 vo Zvolene, otvorené je od pondelka do piatka v čase od 8. hod. do 17.hodiny a posledný vstup na prehliadku výstav a expozícií je o 16.30 hod.

 

Prečítané: 2681
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.