Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesy SR budú biomasu predávať po novom

Štátny podnik uzatvorí s odberateľmi postupne nové zmluvy, ktoré majú priniesť vyššiu transparentnosť, stabilitu pre odberateľov i dôslednejšiu ochranu životného prostredia.

Doporučený Lesy SR budú biomasu predávať po novom

Lesy SR okrem hlavnej komodity – dreva, ponúkajú na predaj aj biomasu. Obchod s ňou realizujú od roku 2005, kedy vzniklo Stredisko biomasa. Postupne však objem biomasy klesal a rástla aj výrobná cena. V tomto období bol veľký počet zmluvných odberateľov s malými objemami. Biomasu tak nakupovali aj spoločnosti, ktoré nemali žiadne technologické vybavenie na spracovanie biomasy a nemali ani zmluvný vzťah ku spotrebiteľovi.
Nová obchodná politika predaja biomasy, ktorú Lesy SR spúšťajú v týchto týždňoch, prináša zásadné zmeny. „Hlavná zmena bude v tom, že budeme uzatvárať zmluvy s odberateľmi biomasy na rôzne časové obdobie. Najdlhšie zmluvy, až na 5 rokov, uzatvoríme s odberateľmi, ktorí sú spotrebiteľmi biomasy alebo s ním majú priamy zmluvný vzťah, respektívve sú technologickým spracovateľom biomasy", vysvetlil Ing. Marian Staník, generálny riaditeľ podniku.

Doteraz Lesy SR uzatvárali krátkodobé zmluvy na obdobie troch mesiacov. Nové zmluvy prinesú pre odberateľov stabilitu a istotu dodávok biomasy na dlhší čas. To im umožní realizovať aj väčšie investície do vybavenia a nových technológii. Zároveň sa zavádza obmedzenie, aby sa konečný spotrebiteľ biomasy nachádzal maximálne 100 kilometrov od miesta, odkiaľ bude biomasa pochádzať. Toto opatrenie umožní znižovanie takzvanné uhlíkovej stopy a prispeje k zlepšeniu životného prostredia.

Cieľom novej obchodnej politiky pri predaji biomasy je aj väčšia transparentnosť. Po novom sa odberateľmi biomasy stanú iba spoločnosti, ktoré nemajú žiadne finančné záväzky voči štátu počas celej dĺžky trvania zmluvy a sú partnerom verejného sektora. Lesy SR pri uzatváraní nových strednodobých a dlhodobých obchodných kontraktov pre komoditu biomasa s obchodnými partnermi, ktorí jasne deklarujú technologické vybavenie na spracovanie biomasy, výrazne skracujú čas výroby a expedície biomasy z lesných porastov ku konečnému užívateľovi. Tým bojujú proti rozvoju a množeniu ďalších hmyzích škodcov v ihličnatých poťažbových zbytkoch, hlavne na kalamitných odštepných závodoch.

„Uzatváranie takýchto kontraktov so stabilnými obchodnými partnermi s adekvátnym technickým zázemím vnímame aj ako dôležitý prvok prevencie a hygieny v lesných porastoch postihnutých podkôrnikovou kalamitou. Zároveň partnerom dávame priestor na rozvoj a možnosť investícií do modernizácie techniky a stabilizáciu ich firiem vo vzťahu k sociálnym istotám ich zamestnancov," vyhlásil Tomáš Klouček, obchodný riaditeľ štátneho podniku.

 

Prečítané: 2191
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.