Logo
Vytlačiť túto stránku

Medvede zbavia obojkov

Na území Národného parku Veľká Fatra sa pohybuje minimálne päť medveďov s telemetrickými obojkami, napriek tomu, že už nevysielajú signál.

Doporučený Medvede zbavia obojkov

Niektoré z týchto jedincov boli v minulosti telemetrované ŠOP SR a niektoré NLC. Vďaka unikátnemu kamerovému systému a online prenosu z migračnej trasy veľkých šeliem získali odborníci cenné informácie.
Štátna ochrana prírody SR, Správa Národného parku Veľká Fatra po dlhodobom neinvazívnom monitoringu medveďa hnedého pomocou fotopascí konečne našla spôsob a pristúpila k riešeniu problematiky ako zbaviť medvede telemetrických obojkov. Už v máji sa im podarilo uspať a odpojiť telemetrovaného medveďa „Slava", ktorý bol v minulosti označený NLC. Medveďa uspali narkotizačnou šípkou bez potreby odchytového zariadenia. „Veľká vďaka za spoluprácu a profesionálny prístupu patrí Ing. Slavomírovi Finďovi CSc a MVDr. Michalovi Belákovi. Monitoring a logistiku uspávania zabezpečil Ing. Juraj Žiak. Za spoluprácu tiež patrí poďakovanie vlastníkovi a užívateľovi pozemkov," vyjadrili sa pracovníci Správy NP Veľká Fatra.
V tejto aktivite chcú pokračovať. Postupné odpájanie obojkov zvyšným jedincom však bude časovo náročné. „Časovo-priestorová aktivita medveďa hnedého po skončení ruje sa výrazne zmenila, šance na úspech budeme mať zase až v jesennom období. Dovtedy pokračujeme v monitoringu. Z určitosťou aj na základe kamerových záznamov a priamych pozorovaní zatiaľ môžeme povedať, že žiadne zviera s obojkom v pohorí Veľkej Fatry netrpí zadusením alebo zhoršeným dýchaním. Všetky jedince s telemetrickými obojkami vykazujú dobrý kondičný stav," uvádza sa v správe NP Veľká Fatra.

Naposledy zmenené: streda, 11 júl 2018 18:20
Prečítané: 2751
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.