Logo
Vytlačiť túto stránku

Sto rokov, sto lesníckych artefaktov

Výstava v Lesníckom a drevárskom múzeum vo Zvolene dokumentuje lesníctvo v časoch spoločného štátu Slovákov a Čechov, aj v ére našej samostatnosti.

Doporučený Sto rokov, sto lesníckych artefaktov

Podujatie predstavuje prostredníctvom dostupných historických lesníckych artefaktov v chronologickom radení udalosti, osobnosti a činnosť v lesnom hospodárstve oboch našich krajín v rokoch 1918 – 2018. Ťažiskom výstavy sú zbierkové predmety, archívne materiály a literatúra najmä z fondov Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene. Návštevník si môže na výstave pozrieť lesnícke náradie a nástroje, tak ako sa v priebehu storočia vyvíjali a používali, nevyhnutné technické vybavenie lesníka, uniformy, ktoré boli na území oboch republík používané i ďalšie artefakty lesníckej symboliky – tesák, odznaky, výložky a pod. Vystavený je obrazový materiál, najmä fotografie, mapy, portréty a diela lesníckych osobností, literatúra a dôležité dokumenty dokladajúce vývoj a zmeny v správe lesov. Medzi návštevnícky atraktívne exponáty patria úlovky lesníkov - trofeje s vysokým bodovým ohodnotením. Technicky zdatní návštevníci ocenia ukážky strojového vybavenia používaného pri lesnej ťažbe – reálne i v podobe modelov. Exponáty výstavy sú nahliadnutím do oblasti lesného hospodárstva a vývoja jeho správy, lesníckej vedy a školstva, ochrany prírody i lesníckeho múzejníctva.
Československá republika spojila historicky odlišne sa vyvíjajúce lesné hospodárstva s čím sa lesníci museli vyrovnávať. Vojnový konflikt, následné zmeny politického režimu v druhej polovici 20. storočia a nakoniec rozpad spoločnej republiky boli ďalšími skúškami, ktoré preverili funkčnosť obhospodarovania lesov. Výzvy súčasnosti sú klimatické zmeny a environmentálne limity hospodárenia s lesmi. Výstava vznikla v spolupráci s Národním zemědělským muzeem, s. p. o. v Prahe. Potrvá do 2. novembra 2018, pričom 16. a 17. októbra sa uskutoční konferencia Sto rokov spoločného obhospodarovania lesov.

 

Prečítané: 2154
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.