Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesy SR prispeli na opravu cesty

Pre spracovanie veternej kalamity v okolí Oravskej priehrady museli pilčíci urobiť niekoľko nových poľných ciest, časť existujúcich poškodili. Mestu Trstená preto vyčlenili Lesy SR 20-tisíc eur.

Doporučený Ilustračné foto Ilustračné foto

„Príspevok poskytneme na práce vyšpecifikované v žiadosti, ktorú mesto doložilo aj celkovým rozpočtom. Peniaze môžu čerpať len na práce, ktoré ukončia do 30. novembra tohto roka," hovorí Jozef Herud, riaditeľ Odštepného závodu Námestovo na sme.sk. „Cesta k cintorínu je v čoraz horšom stave, už je ledva prejazdná pre jedno auto, tam investujeme získané peniaze," informovala primátorka Magdaléna Zmarzláková. Podľa Jozefa Polakeviča, vedúceho oddelenia výstavby a životného prostredia, firma cestu nanovo vysype, stabilizuje a zhutní. Začiatok prác je naplánovaný na júl.

Silný vietor váľal stromy v okolí Oravskej priehrady, škody však zaznamenali aj lesné správy Oravský Podzámok, Oravská Polhora, Zákamenné a Paráč. Do konca apríla lesníci spracovali viac ako 51-tisíc metrov kubických spadnutého dreva, odstrániť treba ešte asi 39-tisíc kubíkov.
Ťažkosti spôsobuje lesníkom teplé a suché počasie, ktoré prospieva šíreniu lykožrúta. „Pribúda podkôrnikovej kalamity a jej prednostné spracovanie nám komplikuje spracovanie vetrovej. Tento rok je mimoriadne náročný aj na zabezpečenie následných ochranných opatrení. Momentálny prebytok dreva na Orave sa negatívne začal prejavovať aj v obchode s drevom, najmä kvalitnejších sortimentov," uviedol J. Herud.

Vyvrátené lesy chcú lesníci vyčistiť najneskôr do októbra. Medzitým už začali s čistením plôch od zvyškov po spracovaní kalamity. Do dvoch rokov vysadia na holinách nové stromy.

Naposledy zmenené: štvrtok, 14 jún 2018 17:43
Prečítané: 2495
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.