Logo
Vytlačiť túto stránku

Ohliadnutie sa za Ekotopfilm - Envirofilm 2018

Do festivalovej súťaže filmov bolo v tomto roku prihlásených 1300 dokumentov.

Doporučený Ohliadnutie sa za Ekotopfilm - Envirofilm 2018

Medzinárodná porota si pozrela a vyhodnotila 86 súťažných programov z 33 krajín sveta. Hlavnú cenu GRAND PRIX – Cenu vlády SR získal francúzsky film Impérium červeného zlata pod režisérskou taktovkou dvojice - Jean-Baptiste Malet a Yavier Deleu. Cenu Ministerstva životného prostredia SR v kategórii A - Za poznaním prírody si odniesol rakúsky film Ostrovy v čase – Prírodná odysea – Zrodené z ohňa režiséra Matta Hamiltona. Cenu Slovenskej agentúry životného prostredia za globálnu aplikovateľnosť si prevzal americký režisér Michael Premo za film Bojovníci za vodu. Cena Zeleného vzdelávacieho fondu bola udelená za inšpiratívne posolstvo ruskému filmu Medvede z Kamčatky. Zrod života režisérov Iriny Zhuravlevovej a Vladislava Grishina. Detskú porotu zo Základnej školy pri detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici, najviac zaujal indonézsky film Chcem byť pri tom, ktorý režíroval Fierrany Halita. Získal Cenu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Kompletný zoznam ďalších ocenených dokumentárnych snímok nájdete na www.ekotopfilm.sk/pozname-vitazov/
Festival obohatil zaujímavý sprievodný program tematických prezentácií, workshopov a diskusií. Na Slovensko zavítal ,,morský pastier'' Andrea Morello, prezident Sea Shepherd Italy, ktorý prišiel v mene celosvetovej ochranárskej organizácie Sea Shepherd Conservation Society osobne prevziať poctu Honour of Ekotopfilm 2018. Ocenenie bolo tento rok prvýkrát udelené organizácii a nie jednotlivcovi, za mimoriadne výkony dosiahnuté v záujme trvalo udržateľného rozvoja.
Slovenská agentúra životného prostredia prispela okrem organizačnej podpory aj do bohatej ponuky sprievodných podujatí festivalu. Nechýbali tradičné odborné podujatia, ako sú seminár pre štátnu správu zameraný na environmentálne záťaže a konferencia Krajina – človek – kultúra, ktorej súčasťou bola aj exkurzia s odborným výkladom v katastroch Ľubietovej a Strelníkov. Počas festivalu sme už po druhýkrát zorganizovali besedu venovanú téme Environmentálna kriminalita v SR. Zaujímavé informácie sa dozvedeli aj účastníci workshopu Stav životného prostredia Slovenskej republiky. Prispeli sme aj do programu Junior festivalu v Banskej Bystrici a s Tatkom prírodou sme pozdravili veselým programom Envirofilmáčik členov detskej poroty vo Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici. Počas festivalu sme odovzdali ceny víťazom súťaží Zelený svet, Múdra príroda a odprezentovali výstavy 25 rokov SAŽP, Dedina roka a Zelený svet a Múdra príroda 2018.

 

Prečítané: 1697
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.