Logo
Vytlačiť túto stránku

V Ženeve sa zišla medzinárodná Rada PEFC

Cieľom stretnutia bola výmena informácií medzi členskými krajinami a zástupcami záujmových skupín, prediskutovanie návrhu stratégie PEFC na roky 2018-2022 a zhodnotenie medzinárodného vývoja.

Doporučený V Ženeve sa zišla medzinárodná Rada PEFC

Na stretnutí odznelo, že ku koncu roka 2017 bolo vo svete certifikovaných viac ako 313 mil. hektárov lesov a takmer 20000 spoločností bolo držiteľom certifikátu spotrebiteľského reťazca. Od roku 2015 prebieha revízia medzinárodných štandardov PEFC. V roku 2017 bol schválený štandard PEFC ST 1001:2017 Postupy na tvorbu štandardov. PEFC ST 1003:201x Trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov je v procese verejných konzultácií, 16 národných schém je v určitej fáze revízie, posudzovania alebo medzinárodného uznania. V apríli 2018 vydali v Gabone prvý certifikát trvalo udržateľného obhospodarovania lesov, ktorý nadobudne platnosť po jeho schválení akreditačným orgánom v priebehu tohto roku. v Konžskej nížine PEFC zvolil regionálny prístup, teda bude sa pracovať na jednej regionálnej schéme, ktorá bude prispôsobená pre jednotlivé štátu regiónu. Po medzinárodnom uznaní národných certifikačných schém boli prevedené práva na spravovanie schémy PEFC národným riadiacim orgánom Thajska a Gabonu. V krajinách, ktoré nemajú uznané národne schémy administratívne spravuje notifikačné požiadavky medzinárodná Rada PEFC (32 notifikovaných certifikačných orgánov a 219 certifikátov v 36 krajinách).

Od 20. apríla 2018 prebieha druhý ročník fotosúťaže PEFC „Experience forests, experience PEFC". Národné kolo sa organizuje aj na Slovensku – Objavuj les, objavuj PEFC. PEFC vyhlásil aj súťaž Vytvorme budúcnosť s udržateľným drevom, ktorá je zameraná na podporu využívania certifikovaného dreva v stavebníctve. V rámci tejto iniciatívy PEFC udelí jednu z hlavných cien na Svetovom festivale architektov v Amsterdame za stavbu z PEFC certifikovaného dreva. Nominácie sa zbierajú z celého sveta.
Jednou zo strategických oblastí je textilný priemysel, ktorý dnes spotrebuje už 3,5 % globálnej produkcie celulózy. PEFC zorganizoval v spolupráci s EHK OSN počas regionálneho fóra OSN módnu prehliadku „oblečenia z lesa".
Prioritami v oblasti európskej legislatívy, ktoré sa dotýkajú pôsobenia certifikačných schém je problematika požiadaviek na udržateľnosť biomasy, EUTR a FLEGT, podmienky verejného obstarávania a ekoznačiek (EU Flower).
Členovia PEFC prezentovali svoje národné propagačné aktivity pre podporu značky, ktoré sú zamerané od vzdelávacích akcií, cez výstavy, semináre a veľtrhy až po spoločné projekty so záujmovými skupinami. Generálny sekretár predstavil stratégiu organizácie do roku 2022. Stratégia definuje novú víziu a poslanie. Jej napĺňanie sa bude realizovať prostredníctvom troch strategických smerov - zvýšenia efektívnosti komunikácie, cieleného zapájania a usmerňovania inovácií. Schválenie stratégie sa predpokladá na valnom zhromaždení Rady PEFC v novembri 2018 v Ženeve.

 

Prečítané: 1509
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.