Logo
Vytlačiť túto stránku

Minulotýždňový požiar v Tatrách bol varovaním

Prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý uviedol, že najpravdepodobnejšou príčinou minulotýždňového požiaru je ľudský faktor, teda manipulácia s otvoreným ohňom.

Doporučený Ilustračné foto Ilustračné foto

Podľa doterajších zistení pri jarných prácach lesní robotníci v lokalite Stežky vo Vysokých Tatrách pravdepodobne nezodpovedne manipulovali s otvoreným ohňom. „Vzápätí došlo k zapáleniu holiny a požiar sa rozšíril aj do okolia," uviedol pre cas.sk riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. Poukázal na to, že požiare v lesných porastoch vo väčšine prípadov spôsobili ľudia. „Zisťovateľ požiarov je na mieste a robí si svoju prácu," dodal popradský veliteľ hasičov Ondrej Šproch s tým, že od štvrtka platí pre návštevníkov Tatier absolútny zákaz používania otvoreného ohňa a zákaz fajčenia.

Podľa P. Majka sa celospoločenská škoda na biotopoch ráta v desiatkach tisíc eur. „Takáto udalosť by mala byť odstrašujúcim príkladom a tí, ktorí to spôsobili, by mali byť určitým spôsobom braní na zodpovednosť," uviedol s tým, že do popredia sa dostáva potreba väčšej kontroly dodávateľov lesníckych prác v chránených územiach i mimo nich.

Turistické chodníky v oblasti postihnutej požiarom vo východnej časti Vysokých Tatier sú po krátkodobej uzávere opäť otvorené. Horská záchranná služba cez víkend informovala, že výnimkou je žlto značená turistická trasa vedúca od smerovníka Čierna voda na Chatu Plesnivec, ktorá ostáva uzavretá. Štátne lesy TANAP-u, ktoré sa starajú o turistické chodníky, informovali  o operatívnej uzávere žlto značeného turistického chodníka zo smeru od Cesty Slobody smerom ku Chate Plesnivec v Doline Siedmich prameňov z dôvodu prebiehajúcej likvidácie zahorenia lesného porastu v lokalite Stežky. Žiadajú turistov, aby rešpektovali pokyny zložiek integrovaného záchranného systému a lesnej stráže. 

Naposledy zmenené: sobota, 05 máj 2018 10:16
Prečítané: 2553
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.