Logo
Vytlačiť túto stránku

Za Tatry vraj hrozí súd

Slovensko sa pre ažbu kalamitného dreva vo vysokotatranskej Tichej a Kôprovej doline môže dosta pred Európsky súdny dvor. Hrozia mu za to finančné sankcie. Vyplýva to z listu šéfa Generálneho riaditeľstva pre životné prostredie Európskej komisie M. Petra Carla, ktorý začiatkom týždňa dostalo ministerstvo životného prostredia.

Hovorca ministerstva Peter Višváder potvrdil e-mailové prijatie listu. Stanovisko však poskytne až potom, keď rezort dostane aj tlačenú verziu a posúdi jej obsah.

List je adresovaný ministrovi Jaroslavovi Izákovi. Generálne riaditeľstvo v ňom uvádza, že „má v úmysle navrhnú Európskej komisii začatie procesu +infringementu+ (konanie za porušenie dohôd a zákonov EÚ a pod. - pozn. HN) proti Slovensku“. Ministrovi pripomína, že v decembri 2006 spolu so šéfom rezortu pôdohospodárstva Miroslavom Jureňom podpísali a do Bruselu poslali dokument, v ktorom sa zaviazali neaži v Tichej a Kôprovej doline kalamitné drevo. Tento záväzok však nedodržali. Dali vypracova štúdiu, na základe ktorej rozhodli o opaku. Lesníci práce zastavili až na pokyn inšpekcie životného prostredia. Podľa generálneho riaditeľstva štúdia nedáva dostatok informácií o dopadoch ažby na chránené druhy fauny.

Podľa informácií HN, „infringement“ voči Slovensku sa môže zača už v júni. Nielen kvôli Kôprovej a Tichej doline, ale aj ďalším prehreškom voči ochrane prírody v iných chránených územiach.

(zdroj: Hospodárske noviny)

Prečítané: 1517
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.