Logo
Vytlačiť túto stránku

Obmedzenie pre spracovanie kalamity

Návštevníkov Jánskej doliny zastavia značky zakazujúce vstup.

Doporučený Obmedzenie pre spracovanie kalamity

Tamojšie lesy obhospodaruje hybský urbár, ktorý začal s ťažbou kalamitného dreva. Informujú o o tom MY Turčianske noviny. Jánske lesy postihla v januári vetrová kalamita. Zákaz vstupu platí od Stanišovskej jaskyne po lokalitu pod Bystrou, úsek využívajú turisti aj cyklisti ako značkovanú trasu. Platí každý pracovný deň vrátane dní pracovného pokoja. Výnimkou zostanú iba nedele, keď pilčíci nebudú pracovať. Zákaz vstupu do doliny platí do 23. júna. Informujú o tom aj tabule, ktoré urbár osadil aj priamo v doline. Jánskou dolinou vedie jedna z najobľúbenejších cyklotrás v Liptove, cez Svidovské sedlo prechádzajú ľudia do Malužinej alebo naopak. Dolinou vedie aj jedna z prístupových trás na hrebeň Nízkych Tatier a Chatu M. R. Štefánika. Do leta sa turisti budú musieť zaobísť bez nich, alebo vyraziť na výlet v nedeľu.

Zákaz vstupu vydal na žiadosť hybského urbára Pozemkový a lesný odbor liptovskomikulášskeho okresného úradu. Oficiálne platí od 9. apríla.
„Vetrová kalamita sa vyskytuje v blízkosti lesnej cesty a je nebezpečenstvo stretu turistov a cyklistov s motorovými vozidlami, ktoré približujú a odvážajú drevnú hmotu v okolí údolnej lesnej cesty v Jánskej doline," vysvetlili hybskí urbárnici v žiadosti, s ktorou sa obrátili na lesný odbor.
Kalamita sa nachádza na ploche približne 10 hektárov v technologicky nesprístupnených lesných porastoch, predovšetkým v blízkosti dolinovej lesnej cesty v Jánskej doline.
„Na jej spracovanie je potrebné použiť lanové systémy, umiestnili a ukotvili ich blízko frekventovanej cesty. Hrozí riziko stretu turistov s týmito lanovkami," píše sa vo vyhláške, ktorú vydal liptovskomikulášskyúrad. Predseda Pozemkového spoločenstva Ján Bukovinský povedal, že takéto opatrenie zavádzajú v Jánskej doline prvý raz.
„Tam, kde bude treba, dôjde k natiahnutiu lán aj ponad cestu. Vyťažené drevo budú zvážať nákladné autá. Jánska dolina je hojne navštevovaná najmä cyklistami, vedie ňou nová cesta a skutočne sa bojíme toho, že by mohlo dôjsť k úrazu," vysvetlil. Pokiaľ urbár kalamitu spracuje skôr, zákazové značky z doliny odstráni a povolí verejnosti vstup.

 

Prečítané: 2509
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.