Logo
Vytlačiť túto stránku

Celospoločenský problém menom lykožrút

Projekt Lesov SR nazvaný S lapačmi do lesa má zlepšiť informovanosť verejnosti o téme lykožrút.

Doporučený Celospoločenský problém menom lykožrút

Smrekové porasty Vysokých a Nízkych Tatier, a nie len tam už viac ako desaťročie vo výrazne zvýšenej miere atakuje lykožrút smrekový. Potvrdilo sa, že ochrana lesa má významnú úlohu pri ich manažovaní. Väčšina odlesnených svahov Vysokých a Nízkych Tatier je výsledkom toho, že sa zabránilo lesníkom včas sprístupniť porasty (vytvoriť lesné cesty) a odstrániť napadnuté stromy.

Hospodárenie v lesoch prináša úžitok všetkým. O hospodárske lesy, ktoré v prvom rade plnia produkčnú funkciu, teda sú zdrojom obnoviteľnej suroviny – dreva, sa starajú lesníci. Manažované zdravé lesy zachytávajú vodu, prach, bránia erózií, vytvárajú prijateľnejšiu mikroklímu, poskytujú životný priestor pre rastliny a živočíchy, sú zdrojom lesných plodov a húb a v neposlednom rade možnosť rekreácie a turizmu pre spoločnosť.
Napraviť pokazené, spojiť lesnícku oblasť a spoločnosť v boji proti lykožrútovi smrekovému, ale predovšetkým informovať verejnosť o význame zdravých hospodárskych lesov pre všetkých a na druhej strane sile 3 -milimetrového škodcu.

„Výsledkom projektu S lapačmi do lesa bude posolstvo o tom, že lykožrút smrekový je obrovsky celospoločenský problém... Toto posolstvo vo forme videa rozdistribuujeme na všetky základné a stredné školy na Slovensku. Okrem informácií o smrekových porastoch a ich poškodzovaní lykožrútom smrekovým bude niesť zábery z aplikovania aktívnej ochrany - boji voči škodcovi," o zámere projektu informuje generálne riaditeľ štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky Marian Staník.

„Desiati študenti zo strednej lesníckej školy v Liptovskom Hrádku a desiati študenti gymnázií z Banskej Bystrice spoločne s lesníkmi zo štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky odštartovali 18. a 19. apríla 2018 na Donovaloch projekt S lapačmi do lesa. Prvý deň doobeda bol venovaný prednáškam a diskusii na tému lykožrút ako celospoločenský problém. Poobedie zasa inštruktáži k terénnym prácam a príprave lapačov, ktorú umiestňovali do porastov. Okrem lapačov mali študenti možnosť pripraviť aj lapáky. Takýmto spôsobom sa snažíme odovzdať posolstvo a zapojiť aj ďalšie generácie do aktívnej ochrany lesa," vysvetľuje vedúci odboru komunikácie Marián Nosáľ.

 

Prečítané: 2884
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.