Logo
Vytlačiť túto stránku

EAD testuje záujem spracovateľov

Elektronické aukcie dreva sú transparentnou formou predaja drevnej hmoty zo štátnych lesov a zároveň zvyšujú jej dostupnosť pre účastníkov trhu.

Doporučený EAD testuje záujem spracovateľov

„Pre tento spôsob predaja bolo na rok 2018 z plánovanej ťažby štátneho podniku vyčlenené limitované množstvo sortimentov surového ihličnatého i listnatého dreva takmer vo všetkých organizačných jednotkách štátneho podniku, ktoré bude postupne ponúkané počas vyhlásených aukcií. EAD budú pre záujemcov o nákup prístupné v súlade s Aukčným poriadkom, ktorým sa riadi celý chod aukcií od ich registrácie až po ich ukončenie", uvádza Marian Staník, generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky. „V súlade so schváleným Aukčným poriadkom sa následne s úspešnými účastníkmi uzatvoria kúpne zmluvy na príslušné obdobie roka 2018", dodáva Marian Staník.

Nový spôsob predaja časti drevnej hmoty, ktorú produkuje štátny podnik Lesy SR, poskytuje rovnaké šance pre všetkých záujemcov o drevnú hmotu. Odštepné závody týmto spôsobom zároveň môžu lepšie zhodnotiť najkvalitnejšiu vyťaženú ihličnatú alebo listnatú guľatinu, resp. voľnú ihličnatú vlákninu. „EAD zároveň predstavujú aj test novej obchodnej politiky štátneho podniku z hľadiska nastavenia cien pri jednotlivých sortimentoch drevenej hmoty, ktorú štátny podnik ponúka na predaj svojim odberateľom, a tiež sú nástrojom prieskumu reálnych požiadaviek trhu v dopyte po daných sortimentoch", vysvetľuje Tomáš Klouček, obchodný riaditeľ štátneho podniku.
Dňa 9. marca 2018 bola v elektronických aukciách dreva ponúknutá možnosť zakúpenia drevnej hmoty z trinástich odštepných závodov Lesov Slovenskej republiky v celkovom objeme 18 450 m3 dreva ihličnatej guľatiny a vlákniny. Záujem firiem aj výsledky elektronickej aukcie však hovoria jasnou rečou. Z ponúknutého objemu sa predalo len 7 800 m3, čo predstavuje necelých 43% objemu ponúkaného dreva. „Pokiaľ spracovateľské spoločnosti neustále dookola prezentujú nedostatok zdrojov slovenského dreva, je potrebné v tomto kontexte vyhodnocovať aj ich záujem o EAD a kúpené objemy cez EAD, do ktorých sa môže prihlásiť ktorákoľvek firma po splnení základných podmienok", konštatuje Tomáš Klouček a dodáva: „Osobitný zreteľ kladiem na nepredané množstvo ihličnatej vlákniny v množstve 1900 m3 vo vyvolávacej cene 31 eur, čo hodnotím osobne ako nezáujem slovenských spracovateľov o tento sortiment".
O konaní elektronických aukcií dreva štátny podnik Lesy Slovenskej republiky informuje pravidelne prostredníctvom tlače, na webovej stránke štátneho podniku www.lesy.sk a na portáli www.e-wood.sk.

 

Prečítané: 2444
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.