Logo
Vytlačiť túto stránku

Obnovia poškodené lesy v pohraničí

Lesy v Štiavnických vrchoch, na Krupinskej planine, v slovensko-maďarskom pohraničí budú rozmanitejšie.

Doporučený Obnovia poškodené lesy v pohraničí

Slovenskí a maďarskí lesníci získali na spoločný cezhraničný projekt z eurofondov 780 000 eur. Peniaze pomôžu obnoviť poškodené lesy, bude v nich viac druhov drevín. Premnožená lesná zver aj kalamita z konca 90. rokov prispeli k tomu, že buky či duby v niektorých lokalitách začali prerastať invázne a nežiadúce druhy drevín ako agát či pajaseň. Práve to chcú lesníci zmeniť.

Úlohou tohto projektu je obnoviť pestovanie a rast pôvodných drevín ako je buk a dub.
„Našou aktivitou nie je robiť výsadbu pôvodných drevín, ale pomôcť tým súčasným drevinám, ktoré tam rastú a sú v podstate utláčané inváznymi rastlinami," uviedol pre RTVS Marian Staník, generálny riaditeľ Lesov SR.
Pôvodné dreviny budú lesníci chrániť v 4 lokalitách v Štiavnických vrchoch a na Krupinskej planine, na ochranu 560 hektárov les použijú viaceré opatrenia.
„Bude to napríklad vyžínanie, výsek nežiadúcich krov. No a takisto budeme stavať oplôtky, čiže pletivom chrániť mladé lesné porasty pred lesnou zverou. Takisto budeme mladé stromčeky natierať repelentmi," vysvetlil František Král, projektový manažér Lesov SR
S poškodzovaním stromov lesnou zverou a s inváznymi drevinami bojujú aj lesníci za našou južnou hranicou, opatrenia podobné tým našim plánujú v pohoriach Cserhát a Börzsón.
„V Maďarsku máme problém najmä s agátmi, ktoré je pomerne ťažké vytlačiť z lesných plôch. Opatreniami chceme zmeniť štruktúru lesných porastov z agátových na domáce dreviny ako sú dub alebo cer," vyjadril sa pre RTVS Ákos Gábor Ugron, zastupujúci štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva Maďarska

Projekt Spoločné napomáhanie prirodzeným lesom je u nás aj v Maďarsku rozvrhnutý na dva roky. Pre návštevníkov lesníci v dotknutých oblastiach obnovia turistické chodníky a doplnia v nich posedy či stojany na bicykle.

 

Prečítané: 2334
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.