Logo
Vytlačiť túto stránku

Ťažba rastie, ochranári nás za to kritizujú, ale mali by nás pochváliť

Stav lesov na Slovensku je jednoducho taký, že súčasnú výšku ťažby umožňuje.

Doporučený Ťažba rastie, ochranári nás za to kritizujú, ale mali by nás pochváliť

Ročne ťažíme len 76 % toho, čo nám dorastie a my svoje tvrdenia vieme dokázať! Stav jednotlivých porastov sa posudzuje každých desať rokov, keď sa vyhotovuje tzv. Program starostlivosti o les. Zisťuje sa priemerná hrúbka a výška stromov v tom-ktorom poraste. Takto vieme určiť aj prírastok dreva za celé Slovensko, preto vieme s určitosťou tvrdiť, že zásoba dreva v lesoch na Slovensku pribúda. A to napriek ťažbe dreva, lebo tá nedosahuje výšku prírastku. No a pri zisťovaní stavu lesa sa zisťuje aj vek porastu, a vyhotovujú sa sumárne údaje za Slovensko. A keďže starších porastov je viac, ako by pri rovnomernom zastúpení malo byť, dreva prirastá viac.

Aj to je dôsledok práce generácie lesníkov pred osemdesiatimi rokmi a ešte aj predtým. Keď budú dnešné 50- až 60-ročné porasty o pár desaťročí staršie a prírastku bude menej, úmerne k tomu sa zníži aj ťažba dreva.

Oponenti nemajú radi prirovnávanie obhospodarovania lesa ku poľnohospodárskym plodinám. Určite je to ťažko porovnateľné, lebo poľnohospodár zberá úrodu každý rok, pričom výrobný cyklus v lese je cca 100 rokov. No ani poľnohospodár nie je taký hlúpy, aby nechal zhniť na poli úrodu v čase dobrej úrody len preto, že priemer výnosov za posledných niekoľko rokov bol nižší ako je aktuálna úroda. Či už ste takého videli? Aj stromy majú svoj biologický vek dožitia, kedy sa prejavuje na nich vek hlavne hnilobou dreva. No ak chceme mať doma, v práci, na chate a neviem kde ešte všade výrobky z dreva, tak to drevo z lesa berieme v čase, kedy je primerane hrubé, zato ešte zdravé.

Ani jablko by ste si od gazdu nekúpili, keby bolo zhnité.

Slovenská lesnícka komora
V prípade, že sa chcete podeliť o informácie v rámci kampane Pravda o lese, napíšte na: pravda_o_lese@slsk.sk

Naposledy zmenené: streda, 17 január 2018 09:49
Prečítané: 6443
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.