Logo
Vytlačiť túto stránku

Kultúrne a prírodné dedičstvo sveta

Pripomíname si prijatie Dohovoru o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva 16. novembra 1972.

Doporučený Kultúrne a prírodné dedičstvo sveta

Kultúrne a prírodné dedičstvo je neoceniteľným a nenahraditeľným vlastníctvom každého národa, ale aj celého ľudstva. Strata spôsobená chátraním alebo zmiznutím ktorejkoľvek z týchto najvzácnejších hodnôt znamená ochudobnenie dedičstva všetkých národov sveta. Vzhľadom na výnimočnosť si zaslúžia špeciálnu ochranu proti nebezpečenstvám, ktoré ich čoraz viac ohrozujú.V snahe napraviť túto situáciu a zabezpečiť, pokiaľ to bude možné, náležitú identifikáciu, ochranu, zachovanie a prezentáciu svetového dedičstva sa konala v Paríži 17. októbra až 21. novembra 1972 Generálna konferencia UNESCO, ktorá na svojom 17. zasadaní, majúc na pamäti, že kultúrnemu dedičstvu a prírodnému dedičstvu v stále väčšej miere hrozí zničenie nielen v dôsledku tradičných príčin rozkladu, ale aj na základe meniacich sa sociálnych a ekonomických podmienok, ktoré situáciu vyhrocujú ešte hrozivejšími javmi poškodenia alebo zničenia a berúc do úvahy ďalšie okolnosti, prijala 16. novembra 1972 Dohovor o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva (Convention concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage), známy tiež pod skratkou World Heritage. Dohovor nadobudol platnosť tri mesiace po uložení dvadsiatej ratifikačnej listiny, listiny o prijatí alebo pristúpení u Generálneho riaditeľa UNESCO, a to 17. decembra 1975.
Pre ČSFR nadobudol Dohovor platnosť 15. februárom 1991, teda tri mesiace po uložení listiny o prijatí Dohovoru ČSFR 15. novembra 1990 u depozitára a uverejnený je v Zbierke zákonov pod č. 159/1991. Uplatňovanie Dohovoru v SR zabezpečuje Slovenský výbor pre ochranu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva. Zo Slovenskej republiky je k roku 2003 zapísaných v zozname Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva 5 objektov.
Dohovor dopĺňa programy ochrany dedičstva na úrovni štátov a umožnil založenie Výboru svetového dedičstva a Fondu svetového dedičstva, ktoré pôsobia od roku 1976. Výbor svetového dedičstva stanovuje na základe nominácií predložených členskými štátmi, kultúrne a prírodné dedičstvo s výnimočnou univerzálnou hodnotou, ktoré má byť chránené na základe Dohovoru a zapísať ho do Zoznamu svetového dedičstva (The World Heritage List). Lokality, ktoré sú vážne ohrozené, sú ešte navyše zapísané do Zoznamu svetového dedičstva v nebezpečenstve (List of World Heritage in Danger). Týmto lokalitám je potom venovaná zo strany orgánov Dohovoru osobitná pozornosť a sú uskutočňované opatrenia na ich záchranu.

Zdroj: SAŽP

 

Naposledy zmenené: streda, 15 november 2017 20:02
Prečítané: 2725
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.