Logo
Vytlačiť túto stránku

K domom na strome pribudne tretí na vode

Možnosť prespať v domčekoch na stromoch v bratislavských lesoch sa stala vyhľadávanou atrakciou.

Doporučený K domom na strome pribudne tretí na vode

Práve preto mesto aktuálne uvažuje nad tým, že k prístrešku v korunách stromov na Kačíne a na Dlhých lúkach postaví tretí. Nachádzať by sa mal tiež v lesoparku, no tentoraz nie na strome, ale na vode.

„V návrhu rozpočtu pre rok 2018 sme zahrnuli obstaranie domčeka na vode, no v súčasnosti rozpočet ešte nie je schválený hlavným mestom," povedala Veronika Šafáriková z kancelárie bratislavského primátora. Mestskí poslanci budú o rozpočte rokovať na zastupiteľstve do konca tohto roka, zrejme v novembri.

Aj keď mestská radnica tvrdí, že o konkrétnej lokalite domčeka na vode je zatiaľ predčasné hovoriť, pretože zvažujú viaceré možnosti v rámci bratislavských jazier, Mestské lesy prezradili, že majú vytypované miesto hlbšie v lese.

„Ide o lokalitu U Slivu, kde je malé romantické jazierko, vedľa ktorého je aj altánok s miestom na opekanie," povedala Martina Kohárová, z mestkej organizácie Mestské lesy v Bratislave, ktorá domčeky prevádzkuje.

Pri jazere sa nedávno natáčala aj pesničková šou Spievankovo a rybári doň chodia loviť ryby. Ak by domček na vode vyrástol práve tu, Mestské lesy uvažujú, že by bol malý, romantický, pre dve osoby a záujemcom by umožnili aj chytať ryby a zebezpečili by pre nich povolenie a udice.Výnosnosť domčekov

Prvý domček postavili na Kačíne vlani na jeseň za 16 720 eur. Počas leta bol obsadený takmer každú noc. „V domčeku na Kačíne bolo doteraz obsadených 101 nocí a prenocovalo v ňom 257 ľudí," povedala V. Šafáriková. Familiárne ho volajú U výra.

Pre jeho veľkú obľubu vybudovalo mesto aj druhý domček v korunách stormov. Od tohto leta tak mohli záujemcovia prespať aj v domčeku na strome na Dlhých lúkach za 19 450 eur. Od polovice júla do polovice októbra v ňom nocovalo 151 ľudí počas 41 nocí. Tento dostal prezývku Pod dubmi, podľa neďalekej studničky.

Oba domčeky postavila vysúťažená firma Tree Houses na bukoch. V bratislavskom lesoparku vznikli podľa vzoru Brna, kde sa takéto domčeky v lese zapáčili primátorovi Ivovi Nesrovnalovi.

Zatiaľ čo domček na Kačíne je určený pre troch dobrodruhov, do toho na Dlhých lúkach sa zmestia aj štyria.

„Ak ide o štvor- alebo päťčlennú rodinu s malými deťmi, vieme urobiť aj výnimku ak potrebujú miesto navyše a jedno dieťa sa vyspí s rodičmi na manželskej posteli," povedala Kohárová.

Cena za noc v oboch domčekoch je pritom rovnaká - sto eur. Ide o poplatok za celý prístrešok a nie na osobu. Prespať v domčeku na strome sa dá od začiatku apríla do konca októbra. Okrem domácich sa domčeky na stromoch tešia obľube aj u zahraničných turistov. „Boli tu klienti z Hongkongu, Izraela, Rakúska, Lotyšska, Anglicka, Českej republiky, Maďarska a iných krajín," povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Zážitok z prespatia v korunách stromov si možno vybaviť cez e-mail alebo telefonicky na webovej stránke mestských lesov www.ba-lesy.sk.
Zdroj: sme.sk

 

Naposledy zmenené: utorok, 24 október 2017 19:13
Prečítané: 3639
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.