Logo
Vytlačiť túto stránku

Spomienka na obete hôr

Na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese pribudlo medziročne trinásť tabuliek, na ktorých je vygravírovaných štrnásť mien ľudí, ktorým sa láska k horám stala osudnou.

Doporučený Spomienka na obete hôr

V limbovom háji pod Ostrvou je momentálne nainštalovaných 374 tabuliek s menami 494 obetí hôr. Ďalších 28 mien je spojených s tragickými udalosťami Slovenského národného povstania na území Tatier. „Tento rok pribudlo trinásť tabuliek, na ktorých je vygravírovaných štrnásť mien," uviedol Štefan Zavacký, vedúci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAP-u. Sú na nich mená tých, ktorí zahynuli nielen vo Vysokých Tatrách, ale aj v iných horstvách. Svoju tabuľku pod západnou stenou Ostrvy má už aj poľský himalájista Wojciech Wróż, ktorý v auguste 1986 zahynul pri zostupe z K2. Spolu s jeho menom pribudlo aj meno Haliny Krüger-Syrokomskej, významnej poľskej horolezkyne, ktorej sa výprava na K2 stala osudnou v júli 1982. Okrem nich našiel smrť v horách aj Przemysław Artur Kaczmarek, ktorý zahynul pri zostupe z rakúskeho Grossglocknera v júli 2012, ďalší Poliaci – Grzegorz Kukurowski a Łukasz Chrzanowski prišli o život vlani, počas lezenia severnej steny Shivlingu v Himalájach. Poľská horolezkyňa Elżbieta „Glajza" Fijałkowska zahynula pri zostupe z Čierneho štítu v júni 2014, Slováka Maroša Baluna zasypala vlani lavína v okolí švajčiarskeho Safien Thalkirchu. Českému turistovi Ernstovi Hanischovi sa stal osudným zostup z Chaty pod Rysmi v auguste 2014, Slovák Maroš Körtvélyesi zahynul minulý rok na Prednej Bašte, Poľka Emilia Bartkowski neprežila v októbri 2014 pád z Východnej Vysokej. Slovák Damián Kaleta doplatil v júli 2015 na pošmyknutie sa na snehu v centrálnom žľabe Vysokej, v apríli 2016 pri lyžovaní JZ steny Kežmarského štítu prišiel o život Slovák Richard Böhmer a v novembri 2016 podľahol zraneniam, ktoré utrpel po páde pri traverze Ťažkého štítu do dolinky pod sedlom Váha, český turista Václav Veselý. Posledná tabuľka patrí slovenskému horolezcovi Vladovi Štrbovi, ktorý sa nevrátil z tohtoročnej expedície na Mount Everest.

Kurátorom Symbolického cintorína pri Popradskom plese sú Štátne lesy TANAP-u, v ich kompetencii je aj schvaľovanie a montáž nových tabuliek s menami obetí, ako i údržba tých nainštalovaných. Prostredníctvom ochranného obvodu Štrbské Pleso a Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAP-u v jeho areáli vykonávajú údržbu chodníkov, schodísk, zábradlí, prístupových mostíkov, kaplnky a krížov, obnovujú turistické značenie i orientačné tabuľky a starajú sa aj o čistenie pietneho miesta po návštevníkoch.

Neoddeliteľnou súčasťou Symbolického cintorína sú drevené kríže z detvianskej rezbárskej školy. V limbovom háji pod Ostrvou je ich nainštalovaných 79, z toho 77 je malých, zvyšné dva veľké sú umiestnené pri vstupoch. „Tento rok sme dole zniesli dvadsaťdva krížov, z nich sme zatiaľ zrenovovali a na pôvodné miesto osadili štrnásť, postupne opravíme a vynesieme pod Ostrvu aj zvyšných osem," doplnil Radoslav Žlkovan, vedúci ochranného obvodu Štrbské Pleso Štátnych lesov TANAP-u.

Prečítané: 3383
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.