Logo
Vytlačiť túto stránku

Tatry čaká veľké upratovanie

V rámci 39. ročníka akcie Čisté hory vyčistia dobrovoľníci poslednú septembrovú sobotu tatranské doliny od odpadkov, ktoré v nich ostali po letnej turistickej sezóne.

Doporučený Tatry čaká veľké upratovanie

Zapojiť sa do akcie môže ktokoľvek, stačí si vyzdvihnúť vrecia na odpad a rukavice na niektorom z jedenástich nástupných miest od Oravíc až po Červený Kláštor. Ich zoznam je uverejnený na webstránke Štátnych lesov TANAP-u, ktoré sú organizátorom akcie. Zatiaľ čo v centrálnej a oravskej časti Tatier budú dobrovoľníkov medzi 8.00 až 12.00 hodinou očakávať zamestnanci jednotlivých ochranných obvodov Štátnych lesov TANAP-u, na Liptove záujemcov „vyzbroja" vrecami strážcovia prírody zo Správy TANAP-u. Na území Pieninského národného parku sa o nich rovnako ako po minulé roky postarajú zamestnanci ochranného obvodu Červený Kláštor spolu s členmi stráže prírody zo Správy PIENAP-u. Pomocnú ruku už tradične podajú aj členovia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (SZOPK), Základná organizácia Vysoké Tatry.
Vlani sa do akcie zapojilo celkovo 930 dobrovoľníkov, ktorí odbremenili prírodné prostredie Tatier a Pienin od 850 kilogramov odpadu. „Boli to najmä pneumatiky, obaly z potravín a nápojov," konkretizoval Igor Stavný, koordinátor podujatia zo Štátnych lesov TANAP-u. Najviac, takmer 400 kilogramov odpadu vyzbierali účastníci v Pieninách, ďalších 250 kilogramov skončilo v zberných vreciach v Žiarskej doline. Najväčší počet záujemcov o čistenie tatranských dolín bol už tradične na Štrbskom Plese, kde sa ich v ten deň zišlo 249.
Počas takmer štyroch desaťročí sa do akcie zapojilo približne 42-tisíc dobrovoľníkov zo Slovenska i zahraničia. Územie Tatranského a Pieninského národného parku odbremenili o viac ako 61 ton rôzneho komunálneho a stavebného odpadu, v posledných rokoch najmä od obalov z potravín. Rekordným bol rok 1980, kedy z okolia turistických chodníkov účastníci akcie vyzbierali až 7 655 kilogramov odpadu, pričom až 3 700 kilogramov pochádzalo z okolia Skalnatého plesa.

 

Prečítané: 2922
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.