Logo
Vytlačiť túto stránku

Tobogány nebudú len atrakciou kúpalísk

V Bachledovej doline vyrastá nový zvláštny turistický chodník s toboganom.

Doporučený Tobogány nebudú len atrakciou kúpalísk

V Belianskych Tatrách, vedľa lyžiarskeho strediska v Bachledovej doline, vyrastá nový turistický chodník aj s toboganom. Ide o najdlhší tobogan na Slovensku a zároveň o najvyššie položený turistický chodník s výhľadom 360 stupňov v Strednej Európe. Novú atrakciu sprístupnia turistom od septembra. Zvýšiť má i návštevnosť regiónu. Náučný chodník povedie hrebeňom Spišskej Magury a bude mať viac ako jeden kilometer.

„Ponúka výhľady na celý hrebeň Belianskych Tatier, čo je vlastne päťka ochrana, bez možnosti vstupu, okrem Širokého sedla a na nenarušenú krajinu celého Zamaguria," vyzdvihuje Martin Paško, zástupca investora atrakcie.

Návštevníci sa dostanú až do úrovne 32 metrov nad zemou. V tejto výške sa bude nachádzať kruhová vyhliadková plošina, ktorá je priamo na hranici Pieninského a Tatranského národného parku. Stavba je už postavená zhruba na 40 percent. Hlboko v lese, vo výške viac ako 1270 metrov nad morom, pracujú desiatky robotníkov.

Atrakcia vzniká v spolupráci so Štátnou ochranou prírody a Správou Pieninského národného parku. Keďže ide o chránené pásmo, na výstavbu použili len prírodný materiál, ako je smrek a špeciálne upravené drevo z Nemecka. Opäť Martin Paško.

„Máme tu 140 stromov duglasky, ktoré tvoria oporu chodníka, niektoré sú aj viac ako 100 rokov staré niektoré," hovorí M. Paško.

Výstavbu chodníka víta aj riaditeľ Správy Pieninského národného parku Vladimír Klč. „Bude tam niekoľko programov, zameraných na envirovýchovu či už na spoznávanie lesa, lesných biotopov, alebo samotných živočíchov tohto lesa, od spevavcov po veľké šelmy."

V zime Bachledovu dolinu navštívi asi 120-tisíc ľudí, v lete len 30-tisíc. Nová bezbariérová stavba v podobe chodník a toboganu dlhého 67 metrov, po ktorej sa turisti dostanú pešo alebo lanovkou, by mohla zvýšiť atraktivitu pre turistov aj počas letnej sezóny.
Zdroj: stv

 

Naposledy zmenené: piatok, 25 august 2017 10:14
Prečítané: 3826
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.