Logo
Vytlačiť túto stránku

Africký mor atakuje Slovenské hranice

Slovensko čelí hrozbe afrického moru ošípaných u domácich ošípaných a diviakov. Vysoko nákazlivá choroba atakuje hranice na západe, severe, aj východe krajiny.

Doporučený Africký mor atakuje Slovenské hranice

Ministerstvo pôdohospodárstva realizuje mimoriadne opatrenia, vyzýva na dodržiavanie odporúčaní a zároveň k opatrnosti.

„Africký mor ošípaných sa prejavuje takmer 100 % úmrtnosťou zvierat. Ide o prenosné ochorenie s veľkou schopnosťou rýchleho šírenia. Veterinári našej Štátnej veterinárnej a potravinovej správy už vykonávajú v teréne mimoriadne opatrenia. Realizujú prísny monitoring všetkých chovov v celej nárazníkovej oblasti Západného Slovenska od Kútov až po sever Slovenska. Situácia je vážna, apelujeme preto na farmárov, drobnochovateľov aj na verejnosť k dodržiavaniu zásad hygienickej bezpečnosti. V prípade nájdenia uhynutého diviaka je potrebné bezodkladne kontaktovať príslušnú Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu SR," vyzýva ministerka Gabriela Matečná.

Na Slovensku sa AMO doposiaľ nikdy nevyskytol. Doteraz bol potvrdený v Poľsku, Ukrajine, pobaltských krajinách. Vážna situácia však už nastala aj v Českej republike, v Zlínskom kraji, ktorý susedí priamo so Slovenskom. Najväčším nebezpečenstvom rozšírenia AMO na územie SR predstavuje migrácia infikovaných diviakov. Ministerstvo pôdohospodárstva sa už preto obrátilo na správcov ciest v regióne západného Slovenska, aby zabezpečili dôkladné vyprázdňovanie odpadkov na diaľniciach, ktoré by mohli lákať zver. Agrorezort taktiež žiada verejnosť, aby v prípade väčších akcií v prírode obmedzili nosenie vlastnej stravy a uprednostnili tepelne upravené jedlo od organizátora. AMO sa totiž šíri na potrave, či oblečení. „Africký mor ošípaných na Slovensku zatiaľ aj vďaka prísnym opatreniam ŠVPS nemáme. Riziko nákazy je však momentálne najvyššie aké doteraz bolo. Apelujeme preto aj na spotrebiteľov, aby zvýšili pozornosť pri dovážaných produktoch z bravčového mäsa a aby radšej uprednostnili kvalitné slovenské potraviny, ktoré sú pod prísnou kontrolou," vyhlásila ministerka Gabriela Matečná.


Na zabezpečenie kontroly a zabránenia šírenia afrického moru ošípaných realizuje agrorezort sériu viacerých mimoriadnych opatrení najmä v nárazníkovej oblasti, kde prebieha intenzívny monitoring. Chovateľom ŠVPS nariaďuje bezodkladne hlásiť uhynuté ošípané poverenému úradnému veterinárnemu lekárovi, bezodkladne hlásiť všetky choré ošípané s príznakmi AMO poverenému úradnému veterinárnemu lekárovi a RVPS, držať ošípané v uzavretých priestoroch, dodržiavať zásady biologickej bezpečnosti (dôkladné oplotenie farmy, dezinfekčné brody, evidencia a kontrola pohybu dopravných prostriedkov a osôb, prezliekanie zamestnancov a návštevníkov farmy), zamedziť vniknutiu diviakov do areálu farmy, rešpektovať zákaz skrmovania kuchynských odpadov a výrobkov z diviačieho mäsa a pravidelné klinické prehliadky zvierat.


ŠVPS taktiež vydala zákaz prikrmovania diviakov v pohraničných revíroch s Ukrajinou. Užívatelia poľovných revírov musia zabezpečiť odber a zaslanie vzoriek na vyšetrenia od ulovených diviakov podľa inštrukcií RVPS. V prípade nálezu uhynutého diviaka je nevyhnutné doručiť vzorku uhynutej zveri na príslušnú RVPS do 24 hodín od nálezu alebo najneskôr v nasledujúci pracovný deň.


Africký mor ošípaných je akútna, vysoko nákazlivá a neliečiteľná choroba domácich ošípaných a diviakov. Nie je však prenosná na ľudí ani iné druhy zvierat. Prenáša sa priamym kontaktom s chorým alebo uhynutým zvieraťom, výkalmi a sekrétmi infikovaného zvieraťa, prípadne tepelne neopracovaných produktov z infikovaných zvierat. Prejavuje sa vysokou horúčkou (až 42 °C) , ktorá môže trvať až niekoľko dní, apatiou, krvácaninami v podkoží, na miazgových uzlinách, vnútorných orgánoch a zväčšenou slezinou. U gravidných prasníc sa prejavuje potratmi.

 

Naposledy zmenené: nedeľa, 13 august 2017 08:57
Prečítané: 2965
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.