Logo
Vytlačiť túto stránku

Stromy vyšetrujú bez vŕtania

Odborníci z Ústavu ekológie lesa SAV robia službu verejnosti nielen v lesoch. Nedávno kontrolovali zdravotný stav viac ako storočných stromov v areáli Starého cintorína v Topoľčanoch.

Doporučený Stromy vyšetrujú bez vŕtania

Primátor Peter Baláž informoval, že mestu sa kopia žiadosti na výrub stromov v aleji. Dôvodom sú čiastočne aj problémy s čistotou pomníkov, keďže zo stromov padajú listy, kvety a niektorým robí vrásky na čele aj vtáčí trus.

„Nebolo by však vhodné stromy len tak vyrúbať. Je to alej, ktorú nám mnohí závidia, preto chceme zistiť, či sú stromy stabilné a nehrozí ich pád na pomníky," uviedol pre regionálne noviny Echo s tým, že na kontrolu zdravotného stavu drevín vyčlenila radnica 2700 eur.
Stabilita stromov sa hodnotila metódou akustickej tomografie, vďaka ktorej sa dá nazrieť do vnútra stromu a zistiť, či sa v ňom nachádzajú dutiny či hniloby, ktoré by mohli spôsobiť problémy. Nemusí sa vŕtať do dreva.
„Táto metóda funguje na princípe rozdielnej rýchlosti šírenia zvukových vĺn v zdravom a poškodenom dreve. Vo väčšine prípadov sa hodnotenie zdravotného stavu stromov robí vizuálne, ale niekedy takto ťažko odhaliť vnútorné problémy ukryté v dreve," vysvetlil Marek Kobza z Ústavu ekológie lesa SAV.
„V Topoľčanoch hodnotíme stabilitu 108 stromov, ktoré sú chránené. Ide o približne 117 rokov staré stromy, väčšinou lipy, na prvý pohľad nevyzerajú, že by mali velké poškodenia. Vidno niektoré dutiny, poškodenia, ktoré vznikli orezaním velkých konárov, čo je však iba prvotný pohľad," pokračuje Radovan Ostrovský pri obhliadke.
Postup merania je na prvý pohľad jednoduchý. Po obvode kmeňa sa v mieste, kde je viditeľné poškodenie, natlčú senzory. Takto sa dá zistiť odolnosť stromu voči zlomeniu. „Pri výpočte sa hodnotí rýchlosť vetra 130 km/h, teda víchrica. Ak strom vydrží v mieste hodnotenia, tak sa považuje za stabilný," dodal odborník.

Prečítané: 2195
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.