Logo
Vytlačiť túto stránku

V mestskom parku vznikol náučný chodník

Nový náučný chodník v Lučenci približuje život vtákov v miestnom parku. Súčasťou expozície sú aj rôzne druhy drevín.

Doporučený V mestskom parku vznikol náučný chodník

Podľa Henriety Čemanovej, referentky regionálneho rozvoja Mestského úradu v Lučenci a manažérky projektu, myšlienka výstavby vzišla od primátorky Alexandry Pivkovej. „Inšpiroval ju náučný chodník na zahraničnej ceste v Papuku, čo ju motivovalo k nápadu vytvoriť niečo podobné aj v Lučenci." Projekt vznikol v spolupráci samosprávy a združenia právnických osôb Region Neogradiensis. Finančne ho podporila Nadácia ČSOB sumou tritisíc eur.

Prvá časť chodníka s názvom Spoznávaj vtáctvo je venovaná okrídlencom žijúcim v mestskom parku. S informáciami o vtáctve mestu pomáhal ornitológ Dušan Kerestúr. „Na náučných tabuliach je 16 fotografií vtákov s ich charakteristikou," povedala Henrieta Čemanová, manažérka projektu z mestského úradu.
Do projektu sa zapojili aj žiaci základných škôl na Ulici Vajanského, M. R. Štefánika a L. Novomeského. Vytvorili búdky a kŕmidlá pre vtáky na základe návodu od ornitológa. Deti z Materskej školy na Partizánskej ulici v rámci polytechnickej výchovy zas vytvorili tabuľu s vletovými otvormi, ktorú ozdobili namaľovanými vtákmi.
Deti pomáhali primátorke Alexandre Pivkovej aj pri samotnom otváraní chodníka, keď spolu s ornitológom prestrihli šnúru zo šišiek. Okrem náučných tabúľ o vtáctve je súčasťou chodníka množstvo inštalovaných drevín, ktoré poskytli Mestské lesy Lučenec. „Každé drevo je iné, inštalované sú aj ich prierezy. Deti tak môžu lepšie spoznávať dreviny rastúce v parku," vysvetlila H. Čemanová. Pri každom dreve je tabuľa s informáciami. Záujemcovia si ich môžu ohmatať, porovnávať a tak sa ich naučiť rozoznávať. Drevo od mestských lesov použili aj na vydláždenie časti chodníka.
Pribudnúť by mali náučné tabule o chrobákoch, včelách, rastlinách a zvieratách žijúcich v parku. Prekvapením budú interaktívne hravé prvky.
„Na nových prvkoch budú môcť škôlkari a školáci skladať obrázky zvierat či prispieť kresbou stromu," dodala na záver. Okrem bežných návštevníkov bude chodník vhodný aj na spestrenie výučby prírodopisu na základných školách," doplnila manažérka projektu.

Zdroj: MY Novohradské noviny

Prečítané: 4168
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.