Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesnícke dni prelomili bariéry

Sviatok lesa, lesníkov a milovníkov lesného prostredia zapísal svoju jedenástu históriu. Oficiálne ukončenie Lesníckych dní sa uskutočnilo 1. mája 2017 v Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline. Ukončením lesníckych dní sa zároveň otvorili brány do jedinečného lesníckeho skanzenu na Slovensku.

Doporučený Lesnícke dni prelomili bariéry

Lesnícke dni vo Zvolene slávnostne otvorila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR 21. apríla 2017. Vo svojom príhovore zdôraznila potrebu upozorniť odbornú a laickú verejnosť na to, že zdravotný stav lesov, najmä smrekových, sa výrazne zhoršil a že je potrebné pristúpiť k spomaleniu negatívnych trendov v ochrane lesa. Hlavnou myšlienkou jedenásteho ročníka bola téma: Lesy bez bariér – lesy pre spoločnosť. Organizátori tým chceli poukázať na rôzne formy prekážok a úskalí, ktorým čelí naša spoločnosť. Lesy sú pre všetkých a lesníci okrem iného sprístupňujú lesný potenciál krajiny aj pre ľudí s obmedzenými pohybovými schopnosťami.

„Je pre nás veľkým poteším, že Vám dnes môžeme odovzdať darčekovú poukážku na zážitkové programy lesnej pedagogiky. Prinášame vám symbolický kus lesa a veríme, že stretnutia s lesníkmi budú príjemným a podnetným obohatením nás všetkých," povedala Ing. Veronika Jaloviarová, ktorá v mene lesníckych inštitúcií odovzdala klientom strediska Domova sociálnych služieb Symbia vo Zvolene darčekovú poukážku. Ideu bezbariérovosti podporili Mestské lesy Košice, ktoré počas Lesníckych dní 28. 4. 2017 odovzdali obyvateľom mesta zrekonštruovaný areál Horný Bankov a lesopark Furča s prvkami pre imobilných návštevníkov.
Celoslovenský projekt Lesnícke dni tradične štartuje vo Zvolene, ktorý sa od minulého roku môže pýšiť titulom - mesto lesníctva. Odtiaľ sa presúva do Bratislavy, Košíc, Prešova a pod Tatry do Kežmarku. Hlavné podujatia dopĺňa séria regionálnych akcií ako sú napríklad Lesnícky deň v botanickej záhrade v Banskej Štiavnici, Revúcke lesnícke dni, ukážky približovania dreva vo vodnom žľabe Rakytovo, rôzne výstavy a exkurzie.
Program Lesníckych dní je vždy bohatý a pestrý. Dominujú aktivity pre deti, výroba vtáčích búdok, sadenie stromčekov, pílenie dreva, streľba z luku, rôzne vedomostné úlohy zapájajúce zmyslové vnímanie. Obľúbené sú sokoliarske vystúpenia s priamou účasťou detských divákov alebo prehliadky psov poľovných plemien. Medzi tohoročné top aktivity patrila jednoznačne Miss drevina, ktorú si volili návštevníci Lesníckych dní vo Zvolene a v Bratislave. Titul kráľovnej medzi drevinami získala s počtom hlasov 849 Lipa veľkolistá.
Lesníci si uvedomujú potrebu aktívnej komunikácie. Je nevyhnutné prinášať objektívne a pravdivé informácie podložené na vedeckých poznatkoch. Základnou prioritou slovenského lesníctva je obhospodarovanie lesa udržateľným spôsobom s cieľom zachovania ekonomických, sociálnych, environmentálnych a kultúrnych úžitkov pre súčasné a budúce generácie. Práve Lesnícke dni vytvárajú platformu pre otvorený dialóg so všetkými cieľovými skupinami verejnosti. Lesnícke dni pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR koordinuje Národné lesnícke centrum. Na ich organizácii sa podieľajú najväčšie lesnícke inštitúcie zo štátneho a neštátneho sektoru.
Viac na www.lesnickedni.sk

 

Prečítané: 2186
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.