Logo
Vytlačiť túto stránku

Obchodná politika sa vraj zmení

Takmer polovicu nášho územia tvoria lesy a takmer polovica z nich patrí štátnemu podniku. Dostať sa však k drevu zo štátnych lesov vraj nie je jednoduché. Tvrdia to slovenskí spracovatelia, ktorým chýbajú dlhodobé zmluvy aj transparentné kritériá na rozdeľovanie a predaj dreva zo štátnych lesov.

Doporučený Obchodná politika sa vraj zmení

Podľa štatistík kupujú spracovatelia asi štvrtinu dreva od štátnych lesov. Zvyšok čerpajú od súkromníkov a obchodníkov a práve tí im neraz predávajú drevo, ktoré predtým kúpili od štátnych lesov. Spracovatelia hovoria, že systém je netransparentný. 

Podľa Milana Benca zo Zväzu spracovateľov dreva v systéme chýbajú jednotné pravidlá. "Niektoré spoločnosti dostanú 100 %, niektoré dostanú 25 % dreva, niektoré nedostanú nič."

Štátny podnik tvrdí, že jeho cieľom je práve domáci spracovateľ. Podľa povereného riaditeľa Jozefa Staška systém netransparentný nie je. Zmeny však potrebuje. "Veľmi ťažké identifikovať spracovateľov, obchodníkov, to je určitý prienik. Možno chýba dlhodobosť a koncepcia."

Na to poukazujú aj spracovatelia. Niektorí majú zmluvy o odbere dreva na 10 rokov. Väčšina však má len štvrťročné a ročné zmluvy. Predaj dreva zo štátneho podniku neupravuje žiadny zákon, len rámec pre obchodnú politiku a práve v ňom sa chystajú zmeny. Avizuje riaditeľ štátnych lesov Jozef Staško. "My sme sa chceli dopracovať k trojročným zmluvám u veľkých partnerov, u tých regionálnych odberateľov by sa robili ročné zmluvy."---------

Zmeny avizujú lesy Slovenskej republiky do roku 2020. Práve vtedy sa totiž končia niektorým spracovateľom 10-ročné zmluvy. Nové zmluvy by tak mali byť pre všetkých rovnaké.
Zdroj: Rádio Slovensko

Prečítané: 3766
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.