Logo
Vytlačiť túto stránku

Výstava o významnom horehronskom lesníkovi

V Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene otvorili výstavu pri príležitosti 175. výročia narodenia Jána Boroškaya, významného prírodovedca a lesníka z prelomu 19. a 20. storočia.

Doporučený Výstava o významnom horehronskom lesníkovi

Hoci rodák z Horehronia, celý svoj pracovný život zviazal so Zvolenom a jeho okolím. Prvé miesto získal v Kozelníku, ako notár pôsobil na Ostrej Lúke a vo Zvolene, kde potom odrobil dlhých 37 rokov ako hlavný lesný inšpektor. Aj penziu prežil tu. Pracovné povinnosti vykonával zodpovedne, no v povedomí ľudí utkvel predovšetkým vďaka svojim záľubám. Už jeho súčasníci vyzdvihovali jeho zapálenosť pre poznávanie prírody. Oceňovali hĺbku jeho poznania a neunikla im ani šikovnosť a precíznosť s akou vypchával vtáky.

V čase, keď zbierky prírodovedného charakteru vznikali prevažne inštitucionálne, on vybudoval nádhernú amatérsku zbierku v niekoľkých náročných oblastiach prírodných vied, podloženú rozsiahlou znalosťou problematiky. Právom mu preto patrí miesto v panteóne významných prírodovedcov Slovenska.

Táto výstava by mala aspoň trošku poodhaliť zabudnuté fakty o živote Jána Boroškaya, jeho pôsobení vo Zvolene, zberateľskej vášni a preparačnom majstrovstve.

Výstava je sprístupnená v priestoroch Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene na Námestí SNP č. 22/33 do 18. novembra, v pondelok až piatok v čase od 9.00 hod. do 17.00 hod. Posledný vstup na prehliadku výstav a expozícií múzea o 16.30 hod. Hromadné návštevy treba nahlásiť vopred na kontakty:
Ing. Ľubica Richterová lubica.richterova@lesy.sk ; +421918828710
Mgr. Dominika Murgašová dominika.murgasova@lesy.sk ; +421907854260

 

Prečítané: 2122
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.