Logo
Vytlačiť túto stránku

Viac účastníkov posudzovania lesných plánov?

Poslanci NR SR za SaS chcú novelou dosiahnuť rozšírenie okruhu dokumentov, na ktoré sa bude vzťahovať povinnosť vykonať povinné hodnotenie alebo zisťovacie konanie v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie. Rozšírenie sa týka návrhov Programov starostlivosti o les.

Doporučený Viac účastníkov posudzovania lesných plánov?

Návrh vychádza z aplikačnej praxe, keď pri schvaľovaní programov nie je účastníkom konania samospráva a ani verejnosť. Oprávnenosť posudzovať dopady na životné prostredie programov vychádza podľa nich aj z toho, že charakter lesa je súčasťou územnoplánovacích dokumentácií. Spôsob ťažby môže mať veľký dopad na povodňové situácie a klimatické zmeny v regióne. Program starostlivosti o lesy je nástrojom štátu, vlastníka, správcu a obhospodarovateľa lesa na trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov. Program starostlivosti o les sa vyhotovuje pre všetky lesné pozemky na území Slovenska a vyhotovujú sa na obdobie 10 rokov. Predložený návrh zákona v tejto súvislosti hranicu medzi povinným hodnotením a zisťovacím konaním stanovuje na úrovni piatich hektárov. Novela by tiež v prípade schválenia uložila ministerstvu životného prostredia povinnosť uverejňovať na svojom webe dátum, kedy bol dokument zverejnený. Podľa poslancov sa tak zvýši transparentnosť celého procesu.

© 2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prečítané: 2116
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.