Logo
Vytlačiť túto stránku

V národných parkoch bez chémie

Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky nepoužíva chemické postreky proti podkôrnemu hmyzu v národných parkoch a chránených vtáčich územiach.

Doporučený Ilustračné foto Ilustračné foto

Podnik používa v týchto lokalitách na elimináciu kalamitného premnoženia lykožrútov k prírode šetrnejšie metódy odchytu premnožených lykožrútov s pomocou klasických lapačov a lapákov a tiež s pomocou lapačov, v ktorých je aplikovaný biologický prípravok BoVeril (entomopatogénna huba Beauveria bassiana).

Chemické postreky v treťom a vyšších stupňoch ochrany zákon o ochrane prírody a krajiny viaže na povolenie orgánov ochrany prírody. Podnik LESY Slovenskej republiky je zodpovedným subjektom, ktorý neporušuje platnú legislatívu.

Podnik v uplynulých týždňoch aplikoval chemické postreky prostriedkom Vaztak Active, ktorý je povoleným prípravkom zapísaným v zozname autorizovaných prípravkov Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Bratislave na rok 2016 iba v lesoch s 2. a nižším stupňom ochrany v súlade s § 12 a §13 ods. 2 pís. h Zákona 543/2002 o ochrane prírody a krajiny.

Tento prípravok je určený najmä na ochranu obilnín, hrachu, zemiakov, repky, kapustovej zeleniny, reďkoviek a viniča a tiež na ochranu ihličnanov proti podkôrnemu hmyzu. Pozemný postrek bol aplikovaný najmä na okraje porastov, ktoré sú najviac napadnuté podkôrnym hmyzom. O plánovanej ochrane boli informovaní obyvatelia dotknutých obcí prostredníctvom obecných úradov, informácie o aplikácii postreku sú na vstupoch do týchto lokalít a samotný prípravok bol prifarbený červenou farbou.

Na Slovensku sa ročne spotrebujú chemické prípravky na ochranu rastlín v celkovej hodnote okolo 90 miliónov eur. Spotreba chemických prípravkov v lesníctve je na úrovni 3 – 4 percent z tohto množstva. To znamená, že 96 – 97 percent chemických postrekov vrátane Vaztaku sa používa pri výrobe potravín.
lsr

Prečítané: 2421
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.