Logo
Vytlačiť túto stránku

Po dvoch desaťročiach oživia lesopark

Aktivisti začali s upratovaním lesoparku Dukla minulý týždeň. Prvé altánky a lavičky by v ňom mali pribudnúť v júni.

Doporučený Po dvoch desaťročiach oživia lesopark

Branné cvičenia pre školy, prechádzky pre všetkých, opekačky s rodinami, náučný chodník, parkovisko, nové altánky, lavičky, ohniská i náučné tabule. Na to všetko sa môžu Svidníčania i návštevníci mesta už čoskoro tešiť. Po dvadsiatich rokoch sa totiž aktivisti z dvoch svidníckych združení rozhodli vrátiť život do lesoparku Dukla pri svidníckom letisku. Lesopark až doteraz chátral. S jeho vyčistením sa začalo len nedávno. V júni by v ňom už mali byť prvé altánky a lavičky. Celé rodiny si tak budú môcť znova oddýchnuť v lone prírody. Agentúru SITA o tom informovala Veronika Lazoríková zo združenia Dukla destination.

Ako potvrdila hovorkyňa mesta Svidník Kristína Tchirová, v meste majú ľudia niekoľko obľúbených miest na opekanie. V správe radnice však nie je žiadny park, ktorý by bol vyčlenený na túto činnosť. Aj preto s myšlienkou obnovenia lesoparku Dukla prišli dve miestne organizácie – Dukla destination a občianske združenie Roka Svidník. S čistením parku začali aktivisti už minulý týždeň, keď odstraňovali neporiadok po ťažbe dreva. "Keďže je les po ťažbe značne poznačený, museli sme sprejazdniť cestičky a hlavne vyčistiť miesta, kde budú altánky. Po vyčistení sa pekne odhalili základy, na ktorých sa obnovia múriky a vytvorí sa tak závetrie pre ohnisko. Brigáda splnila svoj účel a urobilo sa množstvo práce," uviedol zástupca OZ Roka Dominik Jurina. Zakladateľ organizácie Dukla Destination a poslanec mestského zastupiteľstva vo Svidníku Ján Hirčko dodal, že po dočistení lesa a vyčistení miest na altánky, sa aktivisti postupne pustia do opravy parkoviska, vstupnej brány, osadenia náučného chodníka a altánkov. „Aj keď je práce veľa, určite chceme, aby to bolo do konca júna sprevádzkované," informoval Hirčko.

Ruku k dielu pri prípravách pridali aj žiaci a študenti Spojenej školy vo Svidníku, ktorá kladie dôraz na environmentálnu výchovu a už niekoľko rokov je zapojená do programu Zelená škola. V rámci vyučovania sa bude podieľať každoročne na čistení okolia lesoparku, ktorý následne budú môcť využívať ako priestor na branné cvičenia. Podľa učiteľa Milana Tchira vznikol nápad pomôcť pri obnove lesoparku hneď, keď sa v škole dozvedeli, že sa ide po dlhých rokoch obnovovať. „Chceli sme naším prístupom ukázať, že sa aj zo strany okolia tento počin vníma pozitívne a ako veľmi užitočný. Chceli by sme, aby to nebola len jednorazová akcia, ale aby sa z toho stala tradícia a naša škola mohla zveľadený priestor lesoparku využívať aj na rôzne iné aktivity," uviedol M. Tchir.

© 2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Naposledy zmenené: utorok, 10 máj 2016 17:53
Prečítané: 2383
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.