Logo
Vytlačiť túto stránku

Armáda čelí útokom z lesa aj oblohy

V minulom roku došlo v armáde k 11 zrážkam leteckej techniky s vtákmi a 18-krát lesná zver blokovala letiskové plochy.

Doporučený Armáda čelí útokom z lesa aj oblohy

Vtáky na letiskách takmer nereagujú na nahraté zvuky dravcov, keďže v prírode sa útočiaci dravec zvukom neprezradzuje. Výborne ale reagujú na núdzový zvuk vydávaný napadnutým vtákom, keď zvyšok kŕdľa prilietava napadnutému jedincovi na pomoc. Takýmto zvukom je možné zabezpečiť stiahnutie vtáctva napríklad z vzletovej dráhy k autu vybavenému reproduktorom. Sprostredkoval informáciu z konferencie o biologickej ochrane letísk hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

Ako ďalej informoval, OS SR v súčasnosti využívajú pri biologickej ochrane letísk pyroakustické plašenie vtáctva, vycvičených dravcov a pozorovanie pohybu vtáctva ornitológom, ktorý upravuje letovú činnosť. Zároveň sa upravujú letové trate a výšky aj podľa aktuálnej ročnej doby a pohybu vtáctva. Lietadlá využívajú palubné svetlomety a vyhýbajú sa lokalitám so zvýšeným výskytom vtáctva, uviedol ďalej. Okrem uvedených metód plašenia sa na základe výnimky udelenej Ministerstvom životného prostredia robí odstrel schválených druhov vtáctva a odstraňovanie ich hniezd. Využívajú sa aj poľovné psy na plašenie vtákov v priestore letísk a zabraňujú aj budovaniu hniezd na trávnatých plochách, doplnil hovorca. Pri ochrane letísk sa začínajú využívať nové technológie a to najmä sledovanie pohybu začipovaných vtákov a využívanie špeciálnych rádiolokátorov. Vo svete sú využívané napríklad aj metódy založené na odpudzovaní pachom. Ide o postrekovanie trávnatých plôch, ale sú vhodné hlavne pre oblasti s nízkymi zrážkami a ich účinnosť nie je hodnotená jednoznačne, dodal Zemanovič.

V minulom roku došlo v armáde k 11 zrážkam leteckej techniky s vtákmi, v štyroch prípadoch došlo k poškodeniu motora, v dvoch prípadoch bolo poškodené krídlo lietadla. Okrem toho bolo zaznamenaných 34 prípadov blokovaní letiskových plôch, z toho 16 krát to bolo spôsobené vtákmi. V 17 prípadoch museli posádky lietadiel prerušiť priblíženie, resp. vzlet a vyčkávať na zásah príslušníkov biologickej ochrany letiska, čo zvyšuje prevádzkovénáklady. K priamemu ohrozeniu posádok ale podľa hovorcu OS SR nedošlo. Prevenčná činnosť má široký rozsah a nie je možné uviesť konkrétne číslo, koľkým zrážkam s vtákom sa podarilo predísť, doplnil.

Podľa armádnych štatistík v minulom roku 18-krát lesná zver blokovala letiskové plochy a potvrdil sa tak vzostupný trend z predchádzajúcich rokov. Hlavnou príčinou je neúplné oplotenie letísk v pôsobnosti OS SR, pričom priestor letiska predstavuje plochu niekoľkých kilometrov štvorcových, zahŕňajúc veľké trávnaté priestory. V blízkosti letiska Kuchyňa sa tiež nachádza rozsiahly les, ktorý predstavuje prirodzené útočisko pre lesnú, najmä raticovú zver. Na zabránenie prenikania zveri do priestoru letiska do doby vybudovania oplotenia sa používali aj elektrické ohradníky, ale neosvedčili sa, uviedol hovorca.

© 2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prečítané: 2058
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.