Logo
Vytlačiť túto stránku

Losy prispejú k zachovaniu mokradí

Do slovenských lesov vypustia severské losy. Podmienky na život tu majú dobré.

Doporučený Losy prispejú k zachovaniu mokradí

Liptovské občianske združenie Žito priviezlo na Slovensko dva pári losov. Keď sa narodia losíčatá, rodinky s monitorovacími obojkami pustia do hôr.

„Na Slovensku losy mokraďové žili, ale boli vyhubené. Naše lesy sú ich prirodzené prostredie. V Poľsku ich je desaťtisíc, niekedy zídu aj k nám," vysvetľuje predseda občianskeho združenia Žito Stanislav Bystriansky, ktorý sa o ich návrat stará. Los má prispieť k zachovaniu mokradných ekosystémov. Na Slovensku sú dva páriky - samičky zo Švédska, samčekovia z Lotyšska. Embla s Mergom majú zatiaľ domov vo zvernici v okolí Detvy, Sága s Nikom v ohrade Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC) v Nitre. Na slobodu však ešte nie sú zrelé. „V prvom rade musíme preskúmať potreby losov. Sledujeme ich výživové a všetky chovateľské aspekty," vysvetľuje Matúš Rajský, vedúci Ústavu výživy v NPPC. Prisťahovalcom zo severu vraj zatiaľ chutí to, čo srncom - časti lesných drevín, tráva, byliny a plody. Prv než spoznajú prostredie našich hôr, najprv musia v zverniciach vychovať potomstvo.
„Najvhodnejším regiónom je pre nich Orava. Odtiaľto by však mohli prejsť do Česka alebo Poľska. Preto ich zrejme vypustíme do lesov uprostred Slovenska aj s GPS obojkami," vysvetľuje Stanislav Bystriansky.
Zdroj: Plus jeden deň

Naposledy zmenené: streda, 06 apríl 2016 09:04
Prečítané: 1497
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.