Logo
Vytlačiť túto stránku

Kysučania si zháňajú lacnejšie stromčeky

Ešte pred rokom 1989 vyexpedovali Lesy SR z Kysúc vyše 20-tisíc stromčekov. Väčšinou išlo o smrek, ktorý sa exportoval aj do zahraničia, najmä do susednej Českej republiky. Dnes, paradoxne, kupujú Kysučania tie privezené.

- Vzhľadom na relatívne ľahkú dostupnosť lacných stromčekov od neštátnych subjektov, import z Poľska či Česka, registrujeme klesajúci záujem od individuálnych kupujúcich. V tomto roku bude na Lesnej správe v Čadci pripravených 30 kusov stromčekov, vysokých 1,5, 2 a 2,5 metra, - informovala Anna Sliacka z komunikačného odboru Lesov SR. Kým v iných kútoch Slovenska predávajú aj borovicu čiernu a lesnú či jedľu bielu, v kysuckom regióne ide výlučne o smrek obyčajný.

Počet krádeží živých stromčekov sa na Kysuciach v porovnaní s minulosťou znížil. Ovplyvnila to aj skutočnosť, že väčšina rodín si zadováži umelý. Niektorí sú zasa vlastníkmi lesa, a tak si dreviny vytnú vo svojom. Zlodeji by si mali dať pozor, pretože aj tento rok bude v lesoch fungovať lesná stráž. Pokiaľ by si chceli ukradnúť voľajakú drevinu v štátnych lesoch, môžu za nepovolený výrub dostať mastnú pokutu.

U susedov na Morave praktizovali lesníci natieranie ihličnanov zapáchajúcou látkou, ktorá mala zlodejov odradiť. V kysuckom regióne takisto v minulosti robili nátery, tie však mali mladé jedince chrániť proti zveri. Čo sa týka pytliakov, praktizovali napríklad obstrihávanie dolných konárov. Stromčeku to neublížilo, no pre zlodejov sa stal neatraktívnym.

Keďže zákazník nie je schopný ovplyvniť čas výrubu, po kúpe stromčeka by sa ho mal snažiť udržať v čerstvom stave. Možno tomu napomôcť obnovením rezu a umiestnením do nádoby s vodou v chladnom a pokiaľ možno vlhkom prostredí. Čo najčastejšie ho treba porosiť vodou, presunúť do bytu a do stojana s vodou ho stačí čo najtesnejšie pred sviatkami. Nie je vhodné umiestňovať ho v blízkosti vykurovacích telies.

Radosť z ozdobeného stromčeka, vianočnú atmosféru a vôňu ihličia - to všetko so sebou prináša podujatie Stromček pod stromček.

- Záujem zo strany zariadení sociálnych služieb, základných a stredných škôl, rôznych verejných inštitúcií sa každý rok zvyšuje. V roku 2013 sme poskytli 13 a vlani až 26 drevín. Išlo o smrek, jedľu a borovicu. V tomto roku takisto očakávame záujem, ktorý býva najväčší v posledných dvoch týždňoch pred Vianocami. Vďaka absencii snehovej pokrývky sme schopní požiadavky záujemcov riešiť operatívne, - dodala A. Sliacka.

Zdroj: Kysucké Echo

Naposledy zmenené: streda, 30 december 2015 11:59
Prečítané: 942
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.