Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesná pedagogika so škôlkarmi

Patríme k najlesnatejším krajinám v Európe, a preto by sme mali o lese vedieť čo najviac. Najlepšie je, keď sa o ňom učia už škôlkari. Hoci v parku pri Technickej univerzite vo Zvolene.

- Lesná pedagogika je zážitkové učenie o lese a jeho význame pre spoločnosť. Keď máme ako cieľovú skupinu deti, tak to robíme zábavnou, interaktívnou formou, kde sú deti do deja zatiahnuté a kde si práve cez hry osvojujú nové informácie, - povedala Dana Loyová z Národného lesníckeho centra vo Zvolene.

Keďže je jeseň, aj hry so škôlkarmi v parku prispôsobili tomuto ročnému obdobiu. Aby deti vedeli, ako sa prejavuje a čo sú typické znaky jesene. Deti pracovali so semienkami, hľadali listy a plody stromov...

- Určite niečo nájdu, veď tu je javor, buk, pagaštan a ihličnany. Tento park je veľmi vhodný na takéto aktivity, - dodala.

Na začiatku sa každé dieťa muselo samo predstaviť do fiktívneho mikrofónu, ktorým bola šiška. Niektoré to zvládli suverénne a niektoré sa okúňali, akoby mali hovoriť pred mnohopočetným publikom. Tak to už býva. Nie každý zvládne divákov. Aj keď v tomto prípade sa lesnej pedagogike prizerali už len stromy v parku.

V parku boli pracovníci NLC s deťmi zo škôlky Montessori, ktoré prišli nielen zo Zvolena, ale aj z Banskej Bystrice.

- Je to aj pre nás zaujímavé a podnetné, pretože prvýkrát to robíme pre škôlku Montessori, ktorá je iná ako bežné materské školy, - doplnila.

Národné lesnícke centrum začalo s lesnou pedagogikou po roku 2000. Je koordinátorom lesnej pedagogiky v rámci celého Slovenska. Kurz lesnej pedagogiky je akreditovaným kurzom ministerstva školstva. Má presné osnovy a podmienky. Lesným pedagógom sa môže stať človek s lesníckym vzdelaním, ktorý absolvuje kurz.

Čo sa už lesník môže viac naučiť, keď je na les odborníkom?

- Odborné informácie síce má, no na kurze sa naučí odovzdať ich tak, aby tomu rozumeli napríklad aj deti zo škôlky, - vysvetlila Dana Loyová.

Zdroj: MY Zvolensko-podpolianske noviny

Naposledy zmenené: pondelok, 04 január 2016 17:05
Prečítané: 4518
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.