Logo
Vytlačiť túto stránku

Drevo na kúrenie majú

Lesy Slovenskej republiky majú v súčasnosti k dispozícii dostatok palivového dreva, dokonca až tak, že prostredníctvom obecných úradov v niektorých okresoch ponúkali toto drevo obyvateľom.

- Toto drevo je k dispozícii na expedičných skladoch. Ich adresy je možné nájsť na webe našej spoločnosti, - povedal hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek.

Palivové drevo, ktoré je na skladoch, však nie je iba metrovica. Častejšie sú na predaj zvyšky po manipulácii z manipulačných liniek, to znamená rôzne rozmery.

 

Ako vysvetlil, ceny sú na jednotlivých závodoch mierne odlišné a pohybujú sa od 27 eur za meter kubický (nie za priestorový meter) v prípade ihličnatých manipulačných zvyškov, až po viac ako 50 eur v prípade listnatej tvrdej metrovice.

 

- Práve o tento sortiment je najväčší záujem. Problém pri predaji je, že záujemcovia požadujú aj odvoz dreva na ich adresu. Túto službu môžeme poskytovať iba v prípade, že podnikové autá nemajú práve využitie, čo sa však stáva zriedka, - doplnil hovorca.

 

- Momentálne nemáme dostatok palivového dreva, - informoval zasa Ľubomír Zubčák, ktorý má na starosti obchod s drevom v Lesnom podniku mesta Zvolen. Palivo listnaté napílené v metrovici stojí u nich 27 eur, tu ide ale o ceny za priestorový meter s DPH. Jeden priestorový meter je 0,54 kubického metra.
- Najväčší záujem je o chystanie dreva v samovýrobe, kde sú ceny 5 až 8 eur za priestorový meter. Tu je podmienka uhádzať haluzinu na ploche, na ktorej si samovýrobu odberateľ chystá, - doplnil Ľubomír Zubčák.

 

Nie každý je ale ochotný za drevo zaplatiť. Riešením predsa je zobrať pílu a napíliť si ho v lese aj bez povolenia. Až na pár výnimiek nejde o masový jav. - Podnik nezaznamenal okrem niekoľkých anonymných podnetov žiadny zvýšený výskyt krádeží dreva, - uviedoô Vlastimil Rezek.

 

Krádeže boli zaznamenané v minulosti, i keď len v drobnom, aj vo zvolenskom mestskom podniku. Dnes sa už v lesoch takmer nekradne. - Uzatvárame doliny na zámok, - vysvetlil možný dôvod Ľubomír Zubčák.
Zdroj: My Zvolensko-podpolianske noviny

 

Prečítané: 1130
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.