Logo
Vytlačiť túto stránku

Zákaz vstupu do lesov

Pre kalamitu, ktorú spôsobili dažde a silný vietoch je obmedzený vstup do niektorých lesov, kde lesníci spracovávajú drevnú hmotu.

Napríklad Obvodný lesný úrad v Bratislave zakázal využívanie lesov verejnosou v katastrálnych územiach Pezinok, Limbach, Modra, Malé Tànie, Veľké Tànie a Grinava. Zákaz trvá až do konca roka, teda do 31. decembra.
   Úrad vydal zákaz, pretože sa tam spracováva drevná kalamita ako dôsledok nepriaznivých poveternostných podmienok v jarných mesiacoch. Zákaz uverejnil oficiálny internetový portál mesta Pezinok. Ako sa v zákaze píše, vydali ho na ochranu oprávnených záujmov správcu a obhospodarovateľa lesa, ale aj ochranu života a zdravia verejnosti. Pre kalamitu bol istý čas obmedzený aj vstup do bratislavského lesoparku. Zákaz Mestské lesy nevydali, no obyvateľom neodporúčali do lesa chodi. Víchor vyvalil z rozmočenej pôdy asi 12-tisíc kubíkov stromov. Popadané stromy začal podnik aži, ako keby išlo o výruby. Podľa šéfa Vladimíra Kutku aspoň nebol výrub nutný.

Vytrvalé dažde a silné vetry spôsobili v posledných mesiacoch kalamitu aj v krupinských mestských lesoch. Vyvrátilo im tam vyše 30 000 kubických metrov dreva. Lesníci až doteraz sprístupňovali stromami zatarasené prístupové cesty do okolitých lazov. V tamojších lesoch však stále hrozí nebezpečenstvo z uvoľnených stromov a preto zakazujú turistom či hubárom vstup do rizikových lokalít.

Kalamita zasiahla v krupinských lesoch približne tretinu územia, na ktorom vyvrátilo vyše 30 000 kubíkov dreva. Prevažne vyvrátilo buky. Podľa riaditeľa mestských lesov Alberta Macka aj po speňažení drevín môžu škody dosahova sumu 165 000 eur.

Mestské lesy podľa primátora mesta Radoslava Vazana pripravia presný zoznam lokalít, do ktorých je vstup na mestské pozemky zakázaný. "Bude to určite na internetovej stránke mesta, bude to na vývesnej tabuli, v káblových televíziách, teda vo všetkých dostupných médiách."

(zdroj: rádio regina, sme, sita 1.7.2010)

Prečítané: 1678
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.