Logo
Vytlačiť túto stránku

Povzbudivá správa

Úbytok lesov vo svete podľa najnovšej správy Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v posledných desiatich rokoch poklesol. V niektorých krajinách je však stále ešte znepokojujúci, najmä v Afrike a Južnej Amerike.

   „Po prvý raz môžeme konštatova, že odlesňovanie vo svetovom meradle vďaka koordinovanému úsiliu pokleslo,“ vyhlásil Eduardo Rojas, zástupca generálneho riaditeľa FAO, keď minulý týždeň novinárom predstavoval správu o svetových lesných zdrojoch za tento rok.


   Z celkovej plochy štyroch miliárd hektárov zmizol les v rokoch 2000 až 2010 ročne na 13 miliónoch hektárov. V 90. rokoch sa stromy stratili zo 16 miliónov hektárov. Čistá ročná strata lesa predstavovala 5,2 milióna hektárov, kým v 90. rokoch to bolo 8,3 milióna, uvádza sa v správe.


   Povzbudzujúci vývoj je z veľkej časti dôsledkom rozsiahlych programov zalesňovania, ktoré odštartovali niektoré štáty. Rukávy si vyhrnuli najmä v Ázii, kde organizácia konštatovala v uplynulom desaročí čistý ročný prírastok lesa asi o 2,2 milióna hektárov.


   Napriek poklesu tempa odlesňovania koordinátorka organizácie Mette Loyche Wilkieová varuje: „Musíme sa pozera do budúcnosti, pretože veľké zalesňovacie programy v Číne, Indii a vo Vietname, ktoré predstavujú najväčší podiel na nedávnom rozšírení zalesnených plôch, v roku 2012 skončia.“ Preto je podľa nej potrebné zavies účinné a trvalé opatrenia, ktoré by obmedzili súčasné miery odlesňovania. Inak sa vystavujeme nebezpečenstvu, že sa rýchlo vrátime k vysokému tempu odlesňovania planéty.


   "Lesy zohrávajú významnú úlohu v zmierňovaní klimatických zmien a sú nesmiernym zdrojom uhlíka,“ pripomenula Mette Loyche Wilkieová.
   Čína, India a Vietnam rozširovali zalesnené plochy ročne o takmer štyri milióny hektárov. Brazília, kde leží amazonský prales, sa rovnako vydala dobrou cestou. V poslednom desaročí ročne prichádzala o 2,6 milióna hektárov, kým predtým to bolo 2,9 milióna hektárov. Rozloha zalesnených plôch zostávala rovnaká v Severnej a Strednej Amerike. V Európe sa pomalším tempom rozširovala.

„V mnohých krajinách je však stále ešte miera odlesňovania príliš vysoká,“ uviedol Eduardo Rojas. Je to v prípade Južnej Ameriky a Afriky, ktoré v rokoch 2000 až 2010 registrujú najvyššie ročné straty lesa.
   V Južnej Amerike sú to štyri milióny hektárov a v Afrike 3,4 milióna.

(Pravda, 29.3.2010)

Prečítané: 1741
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.