Logo
Vytlačiť túto stránku

Predstavia významné lesnícke miesta na Slovensku

Na apríl, mesiac lesov, pripravili v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene výstavu s názvom Významné lesnícke miesta na Slovensku. Vernisáž bude 3. apríla 2009 o 15.00 hodine.

Výstava potrvá od 3. apríla do 31. mája 2009 a návštevníkom bude prístupná vo výstavných priestoroch Lesníckeho a drevárskeho múzea na Námestí SNP 21/31 v každý týždeň od utorku do piatku od 9.00 do 17.00 hod.

Pojmom „Významné lesnícke miesto“ označuje podnik Lesy SR, š.p., Banská Bystrica lokality, ktoré sú spojené s každodennou prácou lesníka, no zároveň sa z obvyklých mantinelov tejto činnosti vymykajú. Možno poveda, že tieto objekty, medzi ktorými sú stavby, budovy, technické zariadenia, lesné železnice, múzeá, lokality extrémnych lesníckych výkonov, lesnícke osady a cintoríny, parky, pomníky a umelecké diela, sú dnes jedinečnými svedkami vývoja lesníctva na Slovensku. Sú dôkazom, že človek nie je len dlhodobým užívateľom lesného bohatstva, ale že do jeho zveľadenia a udržania i mnoho investoval.

Od roku 2007 bolo vyhlásených 18 významných lesníckych miest. Výstava predstavuje väčšinu z nich, pričom už vyhlásené miesta sú doplnené radou objektov, ktorých vyhlásenie sa ešte len pripravuje. Spolu predstavia na výstave 30 lokalít, ktoré priblížia prostredníctvom textových informácií, obrazového materiálu a trojrozmerných predmetov. Medziinými sa návštevníci budú môc dozvedie viac napríklad o Poľovníckom zámočku a parku v Topoľčiankach, Lesníckej ulici v Liptovskom Hrádku, Podlavických výmoľoch, Vodnom žľabe v Rakytove, Hájovniach v Petržalke, Dobročskom pralese, Lesníckom skanzene, Žrebčíne na Veľkej Lúke či o Rowlandovských pamätných kameňoch na Orave.

hrk

Prečítané: 891
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.