Logo
Vytlačiť túto stránku

Zmluva o výmene pozemkov vraj neplatí

Zmluva medzi spoločnosou DH Finance Slovakia a Lesmi SR o výmene pozemkov v okolí Liptovskej Mary je podľa Lesov SR neplatná. Dôvodom má by fakt, že zmluva nie je v súlade so zákonom o ochrane prírody a krajiny.

Agentúru SITA o tom informoval hovorca Lesov SR Peter Gogola. Dodal, že by privítali, ak by tento ich právny názor akceptovala aj spoločnos DH Finance Slovakia. Lesy SR ešte minulý týždeň po výzve ministerky pôdohospodárstva Zdenky Kramplovej zastavili konanie o návrhu na vklad. Na základe zámennej zmluvy mala spoločnos DH Finance za les neďaleko Klenovca pri Rimavskej Sobote získa pozemky v Liptovskom Trnovci a v Liptovskej Ondrašovej.

Ministerstvo sa prípadom zámeny pozemkov zaoberalo na základe petície občanov obcí bezprostredne susediacich s vodným dielom Liptovská Mara. Pozemky okolo Liptovskej Mary, ktoré mali by vymenené, sa nachádzajú v treom až piatom stupni ochrany, pričom táto skutočnos nebola podľa

ministerstva pôdohospodárstva zaznačená v listoch vlastníctva. Podľa zákona o ochrane prírody vlastníctvo štátu k pozemkom a vodným plochám v územiach s tretím, štvrtým alebo piatym stupňom ochrany je zakázané previes na

iné osoby.

Pozemky pri Liptovskej Mare vykúpili od pôvodných majiteľov pre výstavbu priehrady a zaradili ich do ochranného pásma. Ich správcom sa stali Štátne lesy, teraz Lesy SR. ¼udia, ktorým pozemky patrili, dlhé roky žiadali o ich vrátenie. Keďže išlo o chránenú oblas, ich žiadostiam vtedy nevyhoveli. Spoločnos DH Finance Slovakia plánovala v tejto oblasti rozvíja cestovný ruch a akékoľvek špekulácie okolo výmeny pozemkov odmieta.

(sita)

Prečítané: 985
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.