Logo
Vytlačiť túto stránku

Stop prevodu pozemkov pri priehrade

O pozastavenie prevodu pozemkov v okolí Liptovskej Mary do súkromného vlastníctva žiada ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová generálneho riaditeľa Lesov DR Jozefa Minďáša. Žiados podala na základe podnetu občanov Liptovského Trnovca.

Podľa dokumentov, ktoré boli rezortu predložené, ide o prírodné rezervácie s tretím až piatym stupňom ochrany a preto nemôže by prevod pozemkov uskutočnený, uvádza sa v stanovisku ministerstva. Ministerstvo životného prostredia vyhláškou z roku 1996 zaradilo Ratkovie, ktoré sa nachádza na území Liptovského Trnovca, do zoznamu chránených areálov a prírodných pamiatok.

Pozemky, okolo ktorých je spor, boli po vybudovaní priehrady vykúpené od pôvodných majiteľov a zaradené do ochranného pásma. Ich správcom sa stali Štátne lesy (ŠL), teraz Lesy SR. ¼udia, ktorým pozemky patrili, dlhé roky žiadali o ich vrátenie. Keďže išlo o chránenú oblas, ŠL ich žiadostiam nevyhoveli. Obrat nastal, keď Lesy SR previedli pozemky na Spoločnos DH Finance Slovakia, ktorá podľa konateľov spoločnosti plánuje v týchto lokalitách rozvíja cestovný ruch. S tým nesúhlasia obyvatelia Liptovského Trnovca, preto spustili petíciu, v ktorej vyjadrujú nesúhlas s touto zámenou a požiadali ministerku o pozastavenie prevodu.

(Zdroj: sita)

Prečítané: 1004
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.