Logo
Vytlačiť túto stránku

Vrtuľník letel už po piateho lesného robotníka

Tridsašesročného pilčíka z Detvy privalil v pondelok padajúci strom v hustom listnatom lese v lokalite Detva - Dúbravy a poranil mu panvu. Na pomoc mu prišiel vrtuľník Leteckej záchrannej služby (LZS) ATE z Banskej Bystrice.

Posádku tvorili pilot Pavel Cerovský, lekárka Iveta Križalkovičová a záchranár Matúš Vrbický. ažkozraneného drevorubača našli s pomocou jeho spolupracovníkov, ktorí rozložili oheň a dymovým signálom navádzali záchranárov na miesto nehody. Po zvládnutí náročného manévru do veľmi úzkeho otvoru v hustom poraste posádka spustila s pomocou navijaka lekárku. Po poskytnutí prvej pomoci zraneného pilčíka vytiahli pomocou lana a žeriava na palubu vrtuľníka, ktorý ho transportoval do Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, kde ho prijali na traumatológii.

Letecká záchranná služba ATE má na Slovensku pä záchranných stredísk. V tomto roku je to už piaty prípad záchrany lesného robotníka, ktorý sa zranil pri pílení stromov v lesoch.

Ako informoval hovorca tejto služby v Poprade Pavol Svetoň, najrýchlejšie a bez zbytočného zdržiavania je možné privola leteckú záchranu na tiesňovom čísle 18155.

(zdroj: TASR)

Prečítané: 975
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.