Logo
Vytlačiť túto stránku

Pečnianskemu lesu vracajú pôvodnú tvár

V najjuhozápadnejšom cípe Bratislavy, pri hraničnom priechode Berg, opä možno vidie drevorubačov zo závodu v Gabčíkove pri prácach na obnove lesa.

Pracovníci Lesného závodu Gabčíkovo, ktorí vykonávajú čistiace práce v Pečni, veria, že sa tentoraz nestanú obeami prílišnej aktivity neregistrovaných ochrancov prírody a prílišnej iniciatívy neinformovaných príslušníkov polície. Na jar ich totiž pri týchto prácach donútili k neplánovaným prestávkam občania i policajti a lesníci stratili niekoľko desiatok hodín, ktoré mohli venova lesu. Vedenie lesov prosí verejnos i občanov, aby si uvedomili, že z lesa treba odstráni najprv náletové dreviny, vlastne burinu. A potom sa bude vysádza nová zeleň. Prvé sadeničky napokon v zemi už sú.

Obnova Pečnianskeho lesa sa deje po dohode a na objednávku Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ) a so súhlasom rezortu životného prostredia. Obnovovanie flóry v lokalite bude smerova k uchovaniu čistého pôvodného biotopu. Pre lesníkov je zharmonizovanie ažby náročnou kapitolou, pretože musia svoj platný lesohospodársky plán skåbi s ochranárskym plánom.

Zvýšený ruch v Pečnianskom lese teda neznamená útok na zeleň v tomto kúte mesta, ale jej oživenie.

(zdroj: BRATISLAVSKÉ NOVINY, 7.6.2007)

Prečítané: 945
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.