Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesníci sa ohradili proti znevažovaniu

Približne 1 300 lesníkov v stredu manifestovalo pred Úradom vlády SR. Vyjadrili tak nespokojnos nad znevažovaním ich práce, napr. aj počas kalamitnej ažby v Tichej a Kôprovej doline.

Podľa Slovenskej lesníckej komory sú tu snahy o diskreditáciu pracovníkov lesníckej prevádzky, vedy a výskumu, v súčasnosti práve pracovníkov Štátnych lesov TANAP-u. Pritom lesy sú jednou z mála hodnôt, ktorou sa Slovensko môže úspešne prezentova v celom európskom priestore a za ne zodpovedajú práve lesníci.

Za protestujúcimi prišli predseda vlády aj minister pôdohospodárstva, ktorí podporili ich názory.

"Vláda SR nikdy nedovolí, aby štát stratil kontrolu nad lesmi, pretože je to sektor, ktorý má obrovský národohospodársky význam pre celú krajinu. Pokiaľ ide o ochranu životného prostredia, sú tu profesionálne štátne inštitúcie, ktoré vedia, či zákon je, alebo nie je porušený," uviedol predseda vlády Robert Fico.

"Situácia v Tichej a Kôprovej doline bola spúšačom a zároveň aj poslednou kvapkou pre protest lesníkov," povedal predseda Lesníckej sekcie odborového zväzu Drevo, lesy, voda František Suchanovský. Lesníci konštatovali, že sa často stretávajú s kladením vážnych prekážok zo strany tzv. ochrancov prírody pri plnení pracovných úloh, ktoré sú povinní zabezpečova v zmysle zákona o lesoch.

Manifestujúci lesníci zverejnili nasledujúce stanovisko:

LESY SÚ V DOBRÝCH RUKÁCH !

(Bratislava, 16. máj 2007)

Lesy sú jednou z mála hodnôt, ktorou sa Slovensko môže úspešne prezentova v celom európskom priestore. Druhovú pestros fauny, flóry a stabilitu lesov sa podarilo zachova predovšetkým vďaka snahe mnohých generácií lesníkov, ktorí lesy chránili, zveľaďovali a cieľavedome obhospodarovali. Výsledkom viac ako dvestoročného úsilia lesníkov je narastajúca výmera lesov, zvyšovanie zásob drevnej suroviny, funkčnej účinnosti, ako aj hodnotenia medzinárodných organizácií, ktoré zaraďujú slovenské lesy z pohľadu kvality na popredné miesta v Európe*. Slovenskí lesníci sa nemajú za čo hanbi, naopak: sú na výsledky svojej práce hrdí!

Lesnícka komunita dôrazne protestuje voči znevažovaniu svojej práce v očiach verejnosti ľuďmi, ktorých stanoviská sú nekompetentné, väčšinou nemajú oporu v odbornom zdôvodnení, resp. vedeckom základe. Je evidentné, že prioritu má snaha diskreditova pracovníkov lesníckej prevádzky, vedy a výskumu. V súčasnom období sú to práve pracovníci Štátnych lesov TANAPu, zajtra sa to môže opakova kdekoľvek inde na Slovensku.

Mnohí z nás, lesníkov, sa veľmi často stretávame s kladením vážnych prekážok zo strany tzv. ochrancov prírody pri plnení pracovných úloh, ktoré sme povinní zabezpečova v zmysle zákona o lesoch. Vstupovanie „pseudoochranárov“ do legislatívnych konaní v oblasti lesníctva, do vyhotovovania lesných hospodárskych plánov a podobne, prináša samoúčelné komplikácie spôsobené ich neodbornosou a snahou upozorni na seba. Naša spolupráca so Štátnou ochranou prírody je v tomto smere podstatne konštruktívnejšia a jej stanoviská pokladáme za názor odborníkov.

My, lesníci, sme si vedomí svojej zodpovednosti za stav lesov na Slovensku. Takmer 41% územia našej krajiny je pokrytých lesmi práve preto, lebo svoju prácu robíme na profesionálnej úrovni. Je našou povinnosou postara sa, aby lesy prinášali úžitok aj budúcim generáciám. Musia sa však o ne stara skutoční odborníci. Preto sme tu, pripravení pokračova v práci našich predchodcov. Lesy sú v dobrých rukách. V rukách lesníkov.

* Pozn. Od roku 1970 vzrástla na Slovensku výmera lesov o takmer 6% a zásoby dreva v porastoch vzrástli o viac ako 38%.

Priemerná zásoba dreva v lesoch na Slovensku je 222 m³ na jeden hektár.

Z každoročného prírastku 10 až 12 miliónov m³ sa vyaží približne polovica.

Prečítané: 1398
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.