Logo
Vytlačiť túto stránku

Nastúpili trestné oznámenia

Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP-u) zvažujú podanie trestného oznámenia na niektorých členov Lesoochranárskeho združenia Vlk.

Lesníci zvažujú podanie trestného oznámenia

Títo sa mali podľa nich dopusti trestného činu šírenia poplašnej správy a poškodzovania dobrého mena organizácie. Informoval o tom riaditeľ ŠL TANAP-u Peter Líška.

Podnet na prokuratúru na členov združenia Vlk a Občianskeho združenia Naše Tatry už podalo Združenie lesníkov a ochrancov prírody Tatier. „Podali sme podnet na osoby, ktoré v rámci kampane na webových stránkach v ostatných dňoch neobjektívne a nepravdivo informujú našu i zahraničnú verejnos o hrozbe nezákonnej činnosti lesníkov v Tichej a Kôprovej doline,“ informoval predseda združenia Mikuláš Michelčík, bývalý riaditeľ ŠL TANAP.

V stredu sa niekoľko lesoochranárov dostalo do inkriminovaných dolín, kde lesníci začali s likvidáciou kalamitného dreva. Požadovali zastavenie prác, pretože podľa ich slov na ne lesníci nemajú potrebné povolenia. ŠL TANAP disponujú rozhodnutím Obvodného lesného úradu v Poprade a stanoviskom Krajského úradu životného prostredia v Prešove. Opodstatnenos spracovania kalamitnej drevnej hmoty správcom štátnych pozemkov v TANAP-e potvrdila aj štúdia posúdenia vplyvu navrhovanej činnosti na priaznivý stav predmetu ochrany v Národnej prírodnej rezervácii Tichá a Kôprová dolina.

Vývozom kmeňov chcú lesníci územie ochráni pred premnožením podkôrneho hmyzu a zároveň predís možnému vzniku požiarov. V oboch dolinách chcú spracova asi 25-tisíc z celkových 55-tisíc metrov kubických smrekových kmeňov. Tie sa nachádzajú vo štvrtom stupni ochrany prírody. „Všetky naše činnosti smerujú k tomu, aby sme ochránili zdravé porasty pred lykožrútom. Drevo nespracúvame pre zisk. Náklady na spracovanie a následnú revitalizáciu lesa sú vyššie, než zisk z predaja spracovaného kalamitného dreva,“ dodal P. Líška.

Lesníci aj vo štvrtok pokračovali v likvidácii kalamity v oboch dolinách. Doliny sú pre verejnos i turistov uzatvorené. Podľa náčelníka Lesoochranárskeho združenia Vlk Juraja Lukáča ŠL TANAP-u ažia drevo protiprávne. „Každý, kto ide vykonáva činnos, ktorá môže poškodi biotopy národného alebo európskeho významu alebo biotopy chránených druhov živočíchov, musí žiada o súhlas príslušný orgán životného prostredia. Navyše, na tomto území je podaný návrh na novú rezerváciu Tichá dolina a platí tam predbežná ochrana. ŠL TANAP-u o žiaden súhlas nepožiadali a určite takýto súhlas nemôže na území TANAP-u nahradi rozhodnutie obvodného lesného úradu, ktorý nie je kompetentný rozhodova vo veciach, o ktorých rozhoduje rezort životného prostredia,“ myslí si J. Lukáč.

Lesoochranári podali v súvislosti s činnosou lesníkov trestné oznámenie na políciu a inšpekciu životného prostredia. Náčelník tvrdí, že protestné akcie budú pokračova. „Lesníci ešte nevyhrali. Tatranský národný park patrí 5,5 milióna občanom Slovenska. Nemôžu o ňom rozhodova ani úradníci, ani pán Líška,“ uzavrel náčelník. Ten sa k avizovaným trestným podaniam nechcel vyjadri. Tvrdí však, že žiadnu kampaň proti aktivitám lesníkov na internete nezaznamenal.

(Prešovský denník Korzár, 13.4.2007)

Prečítané: 1667
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.