Logo
Vytlačiť túto stránku

Predčasným splatením úverov ušetria

Mesto Spišská Belá predčasným splatením úverov ušetrí na úrokoch približne 700-tisíc. Investujú do lesov.

„Pôvodná úroková zaaženos našich úverov dosahovala 11 až 12 percent. Po reštrukturalizácii úverov sme výšku úrokov stiahli na 6,9 percenta,“ informovala Mária Kušmireková z Mestského úradu Spišská Belá. Napriek tomuto zníženiu nákladov zmenou úrokových sadzieb sa pre mesto ukázala predčasným splatením úverov možnos ušetri ešte viac peňazí.

Peniaze na predčasné splatenie úverov mesto použije z položky na obnovu mestských lesov. „Lesníkom na tieto účely momentálne podľa ich slov stačia prevádzkové prostriedky z bežného roka,“ objasnil primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. Celkové dlhy Spišskej Belej ešte pred predčasným splatením tvoria 67,2 milióna korún. „Fakticky je však dlh mesta oveľa menší. Z tohto celkového čísla treba odráta 54 miliónov úverov určených na výstavbu nájomných bytov. Tie splácajú nájomníci svojím nájomným zo Štátneho fondu rozvoja bývania,“ vysvetlil Š. Bieľak.

Zvyšný reálny dlh v približnej hodnote 12,6 milióna korún, ktorý už spláca samotné mesto, bol zapožičaný v rokoch 1999 až 2005. Beľania si ho zobrali na investície do skládky odpadov v hodnote 7,3 milióna a na rekonštrukciu verejného osvetlenia v hodnote 5 miliónov.

(Tatranský denník KORZÁR, 27.2.2007)

Prečítané: 1113
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.