Logo
Vytlačiť túto stránku

Tatranci ponúkli kolegom pomoc

Česká republika sa spamätáva z víchrice Kyrill, ktorá vyvrátila v lesoch desa miliónov kubických metrov dreva. Kolegom z Krkonošského národného parku už ponúkli pomoc aj lesníci zo Štátnych lesov TANAP-u

„Zatiaľ nás zdvorilo odmietli," povedal Peter Líška, riaditeľ Štátnych lesov TANAP.

„Nepotrebujeme v tejto chvíli pomoc, pretože máme na zemi našastie len 70-tisíc kubíkov dreva a kalamitnú ažbu sme schopní zvládnu," povedal vedúci starostlivosti o lesy Krkonošského národného parku Hubert Závodský.

V TANAP- pomohli pri spracovávaní kalamity z novembra 2004 predovšetkým české firmy. Na Slovensku totiž chýbala špeciálna tzv. harvestorová technika na ažbu. „Mali sme len dva harvestory. V roku 2005 sa ich však do Tatier podarilo sústredi 58 a takmer všetky boli z Česka," povedal P. Líška, ktorý predpokladá, že Česi kalamitu zvládnu. Samotní Tatranci sú totiž schopní poskytnú len odbornú lesnícku pomoc.

„Hoci je sedem dní po víchrici, stále sa nepracuje," povedal však pre ČTK predseda Združenia podnikateľov v lesnom hospodárstve ČR Miloš Balák.

Česi sa obávajú, že mnohé ažiarske firmy majú skôr uzavreté zmluvy na prácu v zahraničí a doma nebude dos prostriedkov na rýchle vyaženie kalamitného dreva. Pavel Indra z Českej asociácie podnikateľov v lesnom hospodárstve navrhuje, aby úseky polomov dražili podobne, ako sa to robilo v Tatrách, pričom víaz dražby by zodpovedal za všetky práce až po odvoz dreva.

Zničené lesy v Tatrách a Čechách spôsobil extrém počasia. „V jednom aj druhom prípade úradoval vietor, v Tatrách však možno hovori o väčšej pravdepodobnosti opakovania - ničivá tatranská bóra prichádza približne raz za 50 rokov," myslí si Vladimír Krečmer, český bioklimatológ.

„České lesy dlhodobo chradnú, len tri percentá z dospelých ihličnatých porastov sú zdravé, ostatné boli oslabené v dôsledku predchádzajúcich suchých rokov, premnoženia škodcov a chorôb. „Ak chceme lesom naozaj pomôc, musíme zásadne zmeni spôsob hospodárenia a priblíži druhové zloženie lesov čo najviac pôvodnému prírodnému," povedal profesor Radomír Mrkva z Mendelovej zemìdelskej a lesníckej univerzity v Brne.

(Pravda, 26.1.2007)

Prečítané: 1636
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.