Logo
Vytlačiť túto stránku

Opatrenia proti biotických škodcom a požiarom v lesoch

Návrh na realizáciu opatrení zabraňujúcich šíreniu biotických škodlivých činiteľov a požiarov v lesoch Slovenska predložili na pripomienkovanie Miroslav Jureňa, minister pôdohospodárstva SR; Jaroslav Izák, minister životného prostredia SR; Robert Kaliňák, podpredseda vlády a minister vnútra SR.

Vystavený je na webovej stránke MP SR: www.mpsr.sk; presnejšie na adrese:

www.mpsr.sk/pk/podrob.php?ID=616

Pripomienkova ho možno do 27.12.2006.

V predkladanom materiáli sú uvedené ažiskové problémy súvisiace s biotickými škodlivými činiteľmi v lesných porastoch v okolí kalamity, na obnovovaných plochách a bylinou vegetáciou na kalamitných plochách. Problematika podkôrneho a drevokazného hmyzu vychádza zo stavu populácie pred vznikom kalamity a predpokladanej dynamiky ich vývoja vo Vysokých a Nízkych Tatrách, t. j. oblastiach najviac postihnutých a s najväčšími disproporciami záujmov lesného hospodárstva a ochrany prírody. Navrhnuté sú základné ochranné a obranné opatrenia proti kalamitnému premnoženiu škodcov. Na obnovovaných plochách je z biotických škodcov najrizikovejší hmyz a raticová zver poškodzujúce novozaložené výsadby a nežiaduca vegetácia, ktorej konkurenčná schopnos bude sažova zabezpečenie mladých lesných porastov. V roku 2007 a ďalších rokoch je možné očakáva výrazný nárast poškodenia lesných porastov na obnovovaných plochách, preto sú v materiáli rámcové opatrenia na ochranu proti týmto škodlivým činiteľom.

V problematike požiarnej ochrany sa uvádzajú všeobecne záväzné právne predpisy ktoré sa tejto problematiky dotýkajú a uvádzajú sa príklady, keď nie je možné z dôvodu dodržiavania dikcie niektorého zo zákonov realizova účinné protipožiarne opatrenia.

Prečítané: 1753
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.